Worden inwoners van Renkum samen eigenaar van 11 hectare zonneveld, te plaatsen op twee akkers aan de rand van Quadenoord? Die situatie is een stap dichterbij gekomen. In de raad werd op 25 september een ontwerp-verklaring van geen bedenkingen afgegeven hiervoor. De volgende stap is een akkoord van de Provincie. Daarna komt het plan opnieuw bij de raad. GroenLinks stemde voor het plan. Raadslid Sophie Engelsma lichtte toe waarom.

"De Energietransitie begint zijn vorm aan te nemen in gemeente Renkum. Door middel van de klimaattafels, en het stimuleren van de lokale bedrijven zetten we al voorzichtige stapjes richting een energieneutraal gemeente Renkum in 2040. Toch zullen we meer moeten realiseren, met enkel dakoppervlak vullen met zonnepanelen en energiebesparingsmaateregelen komen we er niet. Dit hebben zowel wethouder Maouche als Verstand aangegeven in de raadscommissie van 10 september. Grotere stappen moeten worden gezet en daar kan dit plan uitkomst in bieden. 

Maar duurzaamheid mag niet ten kosten gaan van de natuur. Vanwege de termijn van 30 jaar waarin deze zonnepanelen op het landgoed zullen staan zijn wij ervan overtuigd dat op lange termijn een positief resultaat geboekt kan worden. Niet alleen zal na deze termijn de grond overgaan in bos, ook zal tijdens de termijn de biodiversiteit gestimuleerd worden. De grond wordt op het moment gebruikt voor landbouw, mais en andere stikstofvreters die afhankelijk zijn van mest. Er zijn tientallen, zelfs honderden, bronnen te vinden waaruit blijkt dat op landbouwgronden de biodiversiteit zeer gering is. Uit de plannen blijkt dat er gestreefd zal worden naar een balans tussen natuur en duurzaamheid die de biodiversiteit ten goede komt. Door een kruidlaag te planten tussen en onder de panelen zullen de insecten, amfibieën en vogels aangetrokken worden. 

Deze plek is geschikt omdat de velden onttrokken worden aan het zicht. Door een bosrand rondom de grond zullen recreanten geen hinder ervaren van de zonnevelden en dit bevordert ook de biodiversiteit. De bosrand wordt aangevuld met lage begroeiing, die ook de biodiversiteit op de rest van het landgoed weer bevordert.

Dan willen we het nog even hebben over energiearmoede. Gemeente Renkum kent mensen met te weinig geld beschikbaar om mee te kunnen doen in de energietransitie. Ook voor hen moet groene energie beschikbaar worden, deze zonnevelden in coöperatieve eigendom van inwoners zijn een oplossing. Iedereen kan meedoen."