In Renkum hoort iedereen erbij. GroenLinks vindt daarom dat de openbare Sinterklaasfeesten in de dorpen van Renkum gevierd moeten worden op een manier dat alle kinderen er plezier aan beleven: met schoorsteenpieten. De partij vraagt het college om dit af te spreken met de organisatoren.

Renkum wil een inclusieve samenleving zijn. ‘We zetten erop in dat iedereen kan meedoen in de samenleving en houden hier rekening mee in ons beleid en onze activiteiten’ staat in de Kadernota Sociaal Domein.

GroenLinks stelt voor om, in navolging van het Sinterklaasjournaal van de NTR en diverse andere gemeenten, dit jaar het sinterklaasfeest in onze dorpen met alleen ‘schoorsteenpieten’ met roetvegen te vieren.
 

Ondanks dat mensen meestal niets verkeerds bedoelen met zwarte piet, kunnen we ervoor kiezen het sinterklaasfeest te vieren op een manier dat álle kinderen, ongeacht huidskleur of achtergrond, er plezier aan beleven.

Vragen:

1 Is het college het met ons eens dat in een inclusieve samenleving Sinterklaas gevierd wordt met schoorsteenpieten in plaats van zwarte pieten?

2 Is het college voornemens met de organisatoren van de openbare vieringen in onze dorpen af te spreken dat alle pieten als roetveegpieten geschminkt worden?

3 Zo nee, wat gaat het college dan doen om te zorgen dat het sinterklaasfeest een inclusief feest wordt voor alle kinderen in Renkum?

De beantwoordingstermijn is 30 dagen. Natuurlijk brengen we jullie van de antwoorden op de hoogte.