Iedereen hoort erbij in Renkum. Het beleid dat daarvoor moet zorgen is gisteren vernieuwd: de Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), Jeugdzorg en Werk & Inkomen (Participatie). De drie werkvelden komen samen in de nieuwe Kadernota Sociaal Domein.
Raadslid Liselot jansen vroeg namens GroenLinks aandacht voor eigen regie en keuzevrijheid, vrijwilligers en mantelzorgers en de toegankelijkheid van ondersteuning voor mensen die niet digitaal vaardig zijn.

Raadslid Liselot Jansen voerde het woord over de sociale kadernota. Lees hier haar bijdrage:

"Wij willen een inclusieve en sociale gemeente zijn, tegelijkertijd realiseren wij ons dat we dankzij Den Haag als gemeente voor een enorme financiële uitdaging staat waardoor pijnlijke besluiten genomen moeten worden. Wij doen omze uiterste best deze pijn zoveel mogelijk te verzachten. Deze kadernota geeft mogelijkheden voor hoe we dit kunnen bereiken.

Het feit dat we aan de slag gaan met de ombudsfunctie en dat we sommige groepen in de Participatiewet niet onnodig belasten met stress, zijn belangrijke stappen voorwaarts. Mensen varen wel bij het voeren van eigen regie en keuzevrijheid, iedereen moet mee kunnen doen in Renkum, niemand wordt aan zijn lot overgelaten.

Op een aantal vlakken valt nog winst te behalen. Het kindpakket blijft belangrijk voor kinderen die opgroeien in armoede, alsmede preventie en vroegsignalering wanneer het niet goed gaat. Het Sociaal Team moet goed toegankelijk zijn, zorgverleners en inwoners moeten weten waar zij hun zorgen en bevindingen kunnen melden zodat we hier adequaat op kunnen reageren. Wij maken ons zorgen over de keuzevrijheid van inwoners die een beroep doen op de WMO, het afbouwen van de PGB’s en inzetten op Zorg in Natura, dit kan de eigen regie van inwoners over hun leven belemmeren.

Inzet van vrijwilligers en mantelzorgers moeten we als gemeente niet alleen koesteren maar ook waarderen en belonen. Binnen Renkum voor Elkaar komt er meer tijd voor vrijwilligersbeleid en dat is belangrijk, vrijwilligers zijn van onschatbare waarde.

Inwoners moeten altijd een beroep kunnen doen op de overheid wanneer zij niet mee kunnen komen en niet beschikken over bijvoorbeeld een groot sociaal netwerk of digitale vaardigheden. Belangrijk is dat wij als overheid óók zichtbaar zijn voor deze doelgroep. Onze maatschappij is erg ingewikkeld, wat gaan wij als gemeente doen om drempels te verlagen zodat dit verbetert? Wij horen graag van andere fracties hoe zij hierin staan om ondanks deze enorme uitdagingen waar wij als raad voor staan, de gelijkwaardigheid en de zorg voor al onze inwoners te waarborgen."

 

De kadernota werd unaniem aangenomen, met een amendement en een motie die wij allebei steunden. Daarin werd onder meer geregeld dat het college het makkelijker moet maken voor mensen uit 'de nulde lijn' die signalen opvangen over bijvoorbeeld eenzaamheid of een andere hulpvraag om die signalen door te geven. Daarnaast komt er binnen Renkum voor Elkaar een vrijwilligersgroep die ouderen, wanneer zij daar om vragen, bezoeken en hen ondersteunen in het vinden van de weg in het aanbod van voorzieningen en zorg.