Het is wetenschappelijk bewezen: een mens wordt gelukkiger van de natuur. Gelukkig heeft Renkum heel veel prachtigs vlakbij. Bekende en meer verborgen plekken. GroenLinks ondersteunt inwoners die willen investeren in de natuur om de hoek. Dit keer: drie generaties groente verbouwen in een oud buurtschap.

Ergens achter de Oude Kerk in Oosterbeek moet de Pluktuin liggen. Het kerkpad leidt naar een wirwar van groene paadjes, met aan het eind verstilde parktuinen. Bomen en planten lijken hier wel twee keer zo groot. Wat een verborgen schatten! Tussen de struiken duikt ineens het hoofd van Erik van der Gronden op. Opvallende, donkergroene ogen en een grote glimlach. We zaten op het verkeerde paadje.

Oogst
Henks Pluktuin, genoemd naar de vader van Erik, begint met een tafeltje. Daar staat een deel van de oogst voor passanten. Je kunt meenemen wat je nodig hebt en een paar euro in het bakje doen. Achter de tafel ontvouwt zich de Pluktuin, waar alles groeit als kool: kruiden, allerlei soorten groente, bloemen. En bijenvolken. De zavelklei vlakbij de Rijn werpt zijn vruchten af. Zonnebloemen van drie meter hoog zijn geen uitzondering. Hier geen kwijnende basilicum in een plastic potje, zoals we die kennen van de supermarkt, maar kniehoge pollen citroenbasilicum, een smaakbom in je mond. Geen truttige spinazieblaadjes, maar manshoge boomspinazie met stevig en smaakrijk, paars blad.
 

‘Hier wordt al drie generaties groente verbouwd. De grond weet precies wat hij moet doen’, zegt Erik. ‘We teelden al biologisch voordat het werd uitgevonden.’ Zijn opa pachtte de grond van de familie Ter Horst en de kerk. Kate ter Horst heeft na haar heldhaftige verpleging van honderden Engelse soldaten tijdens de Slag om Arnhem eigenhandig de fruitboomgaard achterin de tuin weer tot leven gewekt. Dochter Sophie Lambrechtsen is vaste klant van de tuin, net als veel andere buurtbewoners.

Vertrouwen
Je kunt een abonnement op de pluktuin nemen voor een jaar. Enthousiaste plukkers betalen iets meer dan bescheiden plukkers. Alles is hier op ouderwets vertrouwen gebaseerd. ‘Het gaat eigenlijk altijd goed’, zegt Erik. ‘Soms is er veel groente weg en ligt er haast geen geld in het bakje, twee dagen later ineens heel veel. Mensen komen terug om te betalen.’ Wat ook ouderwets aandoet is het netwerk dat Erik onderhoudt met zijn buren. In deze mini-economie levert iedereen zijn bijdrage. Zo is er het hondspollenvrouwtje dat met haar mandje alle tuinen ontdoet van paardenbloemen. Die vernielen namelijk alles wat ze tegenkomen. Een hovenier deelt zijn kennis met Erik. Voor zover dat nodig is natuurlijk: Erik was chefkok tot hij werd afgekeurd en hij heeft jarenlang de kennis van zijn opa en vader opgezogen. Hij bestrijdt plagen met sap van rottende plantenresten, plant bloemenranden om de bedden waarmee hij vogels, bijen en insecten lokt. Die bestrijden plaagdieren. Onkruid drukt hij weg door zaailingen van eetbare planten te laten staan. Zelfs het onkruid is hier dus lekker. De bijen op hun beurt maken smakelijke honing van al die verschillende kleuren en soorten. Erik zoekt planten uit die makkelijk uitzaaien. Nieuw zaad haalt hij het liefst op vakantie, ‘bij de meest onooglijke tuincentra’, lacht hij.

Wie een tijdje door de tuin loopt, voelt de energie uit de grond komen. Is dat gek? ‘Nee, helemaal niet. Ik voel het ook, al ben ik heel nuchter’, zegt Erik. ‘Ik voel hier nul stress. Heerlijk, om langs de bedden te lopen en te kijken hoe het gaat.’

Toekomst
Erik gaat uitbreiden. Gezinnen met kinderen hebben voorrang. ‘Kinderen leren hier waar hun eten vandaan komt. Dan trekken ze per ongeluk eens een zonnebloem uit de grond. Zo leren ze wel hoe ze hem de volgende keer voorzichtig kunnen plukken.’ Erik wil zijn gedachtengoed en de tuin doorgeven aan de volgende generatie, net als zijn vader en zijn opa voor hem. ‘Ik vind het heel jammer dat ik zelf geen kinderen heb. Maar aan de andere kant: dan was deze tuin er nooit geweest.’

Naschrift
Dit was het laatste verhaal in de serie Mooi Renkum. De krant Hoog & Laag hield op te bestaan voordat dit gepubliceerd kon worden. Gelukkig is daarna het boek Mooi Renkum verschenen, waar dit verhaal natuurlijk wel in staat. Bestel het boek voor 6 euro via renkum@groenlinks.nl.