Kunst en cultuur verrijken jezelf en de samenleving. Lotte Menkman van Scarabee vertelt in een inspirerend verhaal waarom en hoe, en wat Scarabee doet voor kunst in gemeente Renkum.

Wat doet Scarabee?
In 2003 startte Scarabee met als aanleiding de vraag ‘Is het landschap ook nu nog een inspiratiebron voor kunstenaars?’ Nog steeds is deze vraag in verschillende varianten een rode draad. Er is steeds een plek met een geschiedenis, een verhaal of een oorspronkelijk idee, dat ons inspireert in het heden tot nieuwe vergezichten voor de toekomst. Zo hebben we projecten gedaan over bijvoorbeeld de Pergola op de Hemelse Berg en de Wodanseiken in Wolfheze.

De jaarlijks terugkerende ArtBorne Projecten willen de meer dan 30.000 wandelaars van de Airborne Wandeling prikkelen om na te denken over oorlog en vrede door de beleving van een speciaal gegeven. De eerste jaren moesten we echt doorbijten omdat er door een aantal partijen met argwaan werd gekeken: moet dat nou?  Men had liever wat gemakkelijks - zoals historische foto’s of stichtende educatieve projecten - maar niet het onverwachte en schurende, kenmerken van beeldende kunst. Dat is een tamelijk onbegrepen probleem, maar de bedoeling – het aanzetten tot nadenken over problemen die met oorlog en vrede te maken hebben – bereik je alleen met projecten die prikkelen in plaats van sussen.
 

Waar word je gelukkig van?
Kunst en cultuur zijn een groot goed voor de samenleving: cultuur verbindt, verrijkt, maakt ons bewust van maatschappelijke en sociale aspecten en geeft het verleden toekomst.
De gemeente Renkum koos ervoor om zich te profileren als kunstenaarsgemeente. Ik hoop dat de gemeente niet blijft niet steken in een inventarisatie maar gaat voor een helder plan voor de toekomst waarop verder gebouwd kan worden.
Het gaat niet zozeer om de hoeveelheid maar vooral om de kwaliteit die een kunstenaarsgemeente onderscheidend en interessant maakt.

 

Wat wil je veranderen?
Sinds 2017 zitten wij in gebouw H29 van de voormalige Kema drukkerij. Wij hopen op verduurzaming van deze locatie in een woon- en werkgebied waar kunstenaars ateliers en studio’s hebben die eveneens duurzaam zijn.
Onze droom blijft een eigen locatie waar niemand ons weg kan jagen, waar onze inspanningen niet ongedaan gemaakt kunnen worden door verkoop maar waar we iets kunnen ontwikkelen dat anderen straks overnemen. Een duurzame plek voor de volgende generatie: dat is onze belangrijkste stip op de horizon!

 

Dit is Renkum. Dit doen we samen. Afspelen op YouTube