Airborne, Overloon, Groesbeek en Nijmegen hebben een wild plan: het WO2 museum op de Waalsprong, zonder geld. GroenLinks Renkum ondersteunt het levend in de herinnering houden van WO2. Dit lijkt alleen geen gouden kans maar een rare bokkensprong van het Airborne museum.
Anderhalf jaar hebben ze er aan geknutseld met 3 musea en 1 gemeente. Arnhem wist er ook van, Renkum mocht het ongeveer uit de krant lezen. Het nieuwe pand bij Nijmegen moet de hoofdvestiging worden en de bestaande 3 worden de satellieten. Het hele depot komt in Nijmegen. Dat scheelt opslagproblemen in Oosterbeek, dus meer ruimte voor tentoonstellingen en educatieve activiteiten, zou je denken. En dus meer bezoekers, dan klinkt dat goed, want het levend houden van de geschiedenis uit de WO2 is voor de gemeente Renkum belangrijk.
GroenLinks ziet echter een nare wolk achter een enge rekensom in hun plannen. Dan zou in Oosterbeek het bezoekersaantal wel eens bijna kunnen halveren. Airborne heeft nu 100.000 bezoekers per jaar: een forse (en voor de exploitatie noodzakelijke) groei sinds de verbouwing. De 3 musea samen hebben er 270.000 en het nieuwe 4-tal mikt daar ook op, met 120.000 in de Waalsprong. Dan houd je net meer dan de helft over in Oosterbeek, zo’n 55.000. Wat betekent dat, voor ons toeristisch beleid en voor het voortbestaan van het museum?
Dubbele aantrekkingskracht zou mooi zijn, maar er is nu alleen een bidbook voor een gebouw in Nijmegen. Gaat de extra aandacht of aantrekkingskracht dan naar Oosterbeek of naar de Waalsprong? Kannibalisme was niet de bedoeling, zeggen de plannenmakers. Dat klinkt schattig, dus mocht het nieuwe museum niet in Arnhem en dus wist Arnhem er wel van? Dan hadden de plannenmakers ook wel eens met onze gemeente kunnen praten, toch? Een plan samen met de gemeenten, provincie en stadsregio had heel sterk kunnen zijn. Samen maak je meestal betere plannen, toch? Een goed voorbeeld vindt GroenLinks de start van de Liberationroute met de luisterkeien. Daar waren alle gemeenten intensief betrokken.
Renkum draagt jaarlijks flink bij aan de activiteiten en het onderhoud en heeft dik geïnvesteerd in de verbouwing. Het museum is voor 1 euro geschonken aan de stichting (ook al krijgen we als het museum stopt het pand à 1,5 miljoen weer terug, hoor). Best logisch, vanwege het belang wat we er bij hebben. Het museum is ook belangrijk bij de Airbornewandeltocht en levert het de gemeente veel bezoekers op die naast een museumbezoek hier overnachten, eten, wandelen en recreëren.
Het 3-mansschap van Tirion cs en de Graaf wil op de Waalsprong in 2014 de deuren openen. Ze gaan op zoek naar 30 mio, waarvan 25 voor het bouwen, alleen dat kost altijd meer. Voor educatie, campagnes en exploitatie is er 5 miljoen nodig, maar daarvoor zien we nog geen plan. 3 museau, die samen een sterk verhaal neerzetten is belangrijk en prima. Zoeken naar verbreding en versterking, daar loopt GroenLinks warm voor, maar niet op deze manier.
Ook in Renkum starten we met bezuinigingsdebatten. Diverse culturele instellingen voelen de bezuinigingen al, hoe spijtig ook. Renkum liet het Airborne museum tot nog toe buiten schot. Als je echter zomaar meedoet met een groots (en misschien irreëel) plan met een rekensom die hier de bezoekersaantallen bijna halveert; kan je dan nog buiten schot blijven? GroenLinks heeft net als een aantal andere partijen in de Renkumse raad erg veel vragen en ziet meer zorgen dan kansen. Daarom hebben we vragen gesteld aan het college (klik hieronder bij downloads) en samen met D66 er een persbericht over uitgebracht.