Een goed getrainde rolstoeler vertelde ons dat hij niet mee mag doen aan de Airborne Wandeltocht.  Hij wil graag samen met zijn familie ‘meelopen’. Wij vinden het erg jammer dat dit niet mogelijk is omdat iedereen in staat zou moeten zijn om mee te kunnen doen met de maatschappij en natuurlijk ook aan deze wandeling in een prachtige omgeving.

Bovendien wordt de wandeling door velen als een familie-activiteit ondernomen en worden buggy’s en wandelwagens gedoogd. In Nijmegen is het tegenwoordig wel mogelijk om als rolstoeler mee te doen aan de vierdaagse.

De Airborne Wandeltocht wordt georganiseerd door Politie Sport Vereniging Renkum en ondersteund door gemeente Renkum. Het geldt als een van de belangrijkste visitekaartjes van de gemeente. Natuurlijk heeft gemeente Renkum en de organisatie van de Airborne Wandeltocht op vele niveaus contact en voeren zij overleg over het verloop het evenement.  

Daarom hebben we de volgende vragen gesteld aan het college.

  • Is er met de PSV Renkum gesproken over de mogelijkheden voor rolstoelen om deel te nemen? Is u bekend welke wensen of ambities de organisatie heeft op dit vlak?
  • Hoe kan het college haar invloed gebruiken op de Airborne-organisatie, zodat rolstoelgebruikers wel deel kunnen nemen?
  • Zijn er bepaalde veiligheidsvoorschriften die de gemeente stelt aan de PSV waardoor het op dit moment niet mogelijk is om rolstoelers toe te laten op de route?
  • Is het college bereid zich in haar contacten met de organisatie in te spannen om een oplossing te zoeken voor sportieve rolstoelgebruikers die deel willen nemen?

Het college is het met ons eens dat de Airborne toegankelijk zou moeten zijn voor rolstoelers, zo blijkt uit de antwoorden. Het lijkt erop dat organisator PSV rolstoelgebruikers graag de kans wil geven deel te nemen, en voor volgend jaar kijkt naar een aangepaste route. De volledige beantwoording is te lezen in de bijlage.