GroenLinks heeft in de raadsvergadering van 30 juni vragen gesteld aan het college van B&W over de ontstane situatie aan de Johannahoeveweg in Oosterbeek. Ook al zijn ze beantwoord door het college, we zijn er niet gerust op.

Vorige week werden de bewoners van de Johannahoeveweg in Oosterbeek plotseling opgeschrikt door werkzaamheden aan de weg. Wat bleek? De zusters van Abdij Koningsoord hadden opdracht gegeven om de weg te verbreden, met als gevolg dat de weg in de toekomst meer autoverkeer zal aantrekken. Voor het Renkumse deel van de weg bleek bovendien geen aanlegvergunning afgegeven te zijn. De gemeente Renkum heeft de werkzaamheden, na hierop geattendeerd te zijn, stil laten leggen en alleen toestemming gegeven voor het vernieuwen van het asfalt binnen de bestaande breedte van de weg. Die werkzaamheden zijn inmiddels uitgevoerd. Wij hebben het college gevraagd erop toe te zien dat de weg inderdaad niet verbreed is en dat blijkt het geval. Alleen ziet het college geen kans om bij Arnhem aan te dringen op terugdraaien van de verbreding aldaar. Een gemiste kans is, zo denken wij.

Verder hebben we gevraagd naar de geplande wegafsluiting, die ervoor moet zorgen dat de Johannahoeveweg minder belast wordt door autoverkeer. Het besluit hiervoor is onherroepelijk, dus wij plaatsen vraagtekens bij het antwoord van de wethouder dat hierover nog overleg is met de betrokkenen en dat dit meegenomen gaat worden in het verkeerscirculatieplan. Vreemd, want onherroepelijk is onherroepelijk, toch en een afgesloten weg kent geen verkeerscirculatie, toch?
Onze oplossing is: nu de wegafsluiting realiseren en in overleg met Arnhem en betrokkenen over een verkeersontsluiting langs de Arnhemse Sportlaan en niet over de Johannahoeveweg!

Lees hieronder de vragen:

Heeft de gemeente al gecontroleerd of de nieuwe weg inderdaad niet verbreed is? Mocht dit wel zo zijn, hoe zorgt Renkum dat deze situatie op Renkum’s grondgebied ongedaan gemaakt wordt? Hoe zorgt Renkum dat de door Arnhem onterecht verstrekte vergunning om de weg te verbreden wordt ingetrokken? Er was toch een duidelijke afspraak met Arnhem dat nieuwe werkzaamheden in dit gebied altijd eerst besproken zouden worden met de twee gemeenten en betrokkenen?

Dan de geplande wegafsluiting: hoe kan het dat het besluit tot afsluiten al vorig jaar najaar is genomen en er nog geen afsluiting is, terwijl het besluit onherroepelijk is? En hoe kan het dat het argument steeds is dat der nog offertes voor materialen moeten worden opgevraagd, terwijl bij de handhavers de spullen klaar liggen? Kan het college beloven dat het voor de start van de schoolvakantie is afgesloten?

Kan het college ten slotte aangeven hoe het staat met het overleg met Arnhem over een betere verkeersontsluiting van Mill Hill en Koningsoord, waarbij meer gebruik gemaakt wordt van de Sportlaan en minder van de Johannahoeveweg, die daar niet geschikt voor is?

Bas Rodenburg stelt de vragen in het vragenuurtje

Antwoord van wethouder Pieter van Lent