Toen in 2007 de gemeenten de taak kregen om inwoners zonder werk naar nieuwe banen te begeleiden heeft de gemeente Renkum bewust voor maatwerk gekozen en heeft de begeleiding niet uitbesteed aan allerlei commerciële bureautjes die als paddestoelen uit de grond schoten. De gemeente zelf immers kent als geen ander de lokale economische mogelijkheden.
Dat betekende ook dat de gemeente zelf mensen in dienst heeft genomen die dat maatwerk leveren (de zogeheten fte's). In het begin liep het moeilijk. Zo'n twee keer per jaar gromde ik tegen wethouder Dirk dat hij er meer aandacht aan moest besteden. Er bleef teveel begeleidingsgeld over dat terug moest naar Den Haag.
Maar nu de recessie toeslaat blijkt dat we de goede keuze hebben gemaakt. Bureau werk is er in geslaagd om het aantal WWB-ers met 10% te verminderen (meer uitstroom dan instroom). Tel je de zak- en kleedgelders (Hera en Gelderse Roos - moeten die ook gaan werken?) niet mee, dan is het zelfs 20% minder.
Toen de Noren besloten om de oude papierlijn in Renkum definitief te stoppen (die draaide al anderhalf jaar op halve kracht wegens het ontbreken van opdrachten) doken GroenLinks raadslid Charley Erkens en PvdA raadslid Gijs Beekhuizen er gelijk bovenop.
Momenteel geeft Bureau Werk al het geld voor begeleiding uit dat er voor is. Een geluk bij een ongeluk is wel dat bij Parenco en bij de bedrijven die verplaatst zijn van de Beukenlaan er niet eens zoveel Renkummers zaten (de schattingen lopen van minder dan de helft tot 15%) als gevreesd.
En ook een geluk is dat Renkum een aantal sectoren kent zoals zorg en toerisme waar de werkgelegenheid nog toeneemt of minstens gelijk blijft. Op een beroepsbevolking van 8.000 inwoners hebben we nog steeds zo'n 12.000 banen.
Mijn bewering dat Renkum behoorlijk ongevoelig is voor conjunctuurschommelingen klopt dus. Al heb je daar als werkloze zelf niet veel aan. Maar Bureau Werk kan je nu goed en ervaren helpen om een nieuwe toekomst op te bouwen.