Oude gebouwen hebben soms een asbestdak. Door de jaren heen worden de daken door weer en wind aangetast. Daardoor kunnen asbestvezels vrijkomen, en dat is een gezondheidsrisico. De komende jaren zijn alle eigenaren verplicht dit te vervangen. Wij stelden vragen hierover aan het college.

In de uitzending van het programma “Kassa” van zaterdag 4 februari 2017 is aandacht besteed aan het verbod op asbestdaken voor 2024. Oude daken kunnen door de jaren heen zijn aangetast door weer en wind. Daardoor kunnen asbestvezels vrijkomen. Asbestvezels zijn een gezondheidsrisico. De vezels kunnen diep in de longen doordringen en longkanker veroorzaken. Elk jaar overlijden volgens de overheid ongeveer 1000 mensen aan de gevolgen van asbest. De overheid wil in 2040 geen nieuwe asbestslachtoffers meer.



Daarom moeten asbestdaken voor 2024 vervangen worden. Dit betekent dat ook inwoners, bedrijven en instellingen van de gemeente Renkum alle asbest daken moeten vervangen. Gemeenten kunnen eigenaren beboeten als ze hier niet aan voldoen.



Heeft de gemeente zicht op het aantal  particuliere daken in de gemeente Renkum die voor 2024 vervangen moeten worden? Is dit in kaart gebracht?



Soms gaat het om meerdere woningen onder een dak. Soms gaat het om een hele wijk. Een gezamenlijke aanpak is dan vaak gewenst. Hoe kan de gemeente de inwoners faciliteren, informeren en ondersteunen in dit proces, zodat de vervanging van de daken wel plaatsvindt binnen de komende zeven jaar?



Hoeveel asbestdaken heeft gemeente Renkum zelf in eigendom? Op welke termijn worden deze daken vervangen? Is er hier rekening mee gehouden in de renovatieplannen?

Graag ontvangen wij een overzicht met de betreffende gebouwen en de ingeplande vervangingstermijn.



Heeft de gemeente in kaart gebracht welke bedrijven en instellingen asbestdaken hebben? Als ja, om hoeveel m2 gaat het? Als nee, wanneer verwacht gemeente Renkum dit duidelijk te hebben?



Verwaarloosde asbestdaken moet nu al verwijderd worden. De gemeente kan nu al eisen om het dak meteen te verwijderen. Beschadigde daken mogen niet tot 2024 blijven liggen. Voert de gemeente controle uit op verwaarloosde daken? Als ja, hoeveel verwaarloosde daken heeft de gemeente geconstateerd in 2016? Als nee, waarom niet?



Op welke manier kan de gemeente Renkum een positieve rol spelen in de aanpak van dit probleem? Is de gemeente bijvoorbeeld in gesprek met provincie Gelderland over mogelijke subsidies? Is asbest -sanering en -controle op daken een prioriteit in de komende jaren voor ODRA?



Kan de duurzaamheidslening voor maatschappelijke instellingen ook ingezet worden in de lijn van het provinciale beleid: asbest eruit, zonnepanelen erop?



Is de duurzaamheidslening voor particulieren uit te breiden voor asbestverwijdering als het eventueel in combinatie is met dakisolatie?



Wanneer de antwoorden van het college binnen zijn, laten wij dit natuurlijk weten.