De buurtbus tussen Wolfheze en Doorwerth is een van de successen waar ik tijdens de bijna afgelopen collegeperiode een belangrijke bijdrage aan heb geleverd. Afgelopen vrijdag had ik weer bestuurlijk overleg met het bestuur van de buurtbusvereniging. En daarna fietste ik met gezwinde spoed naar Arnhem om me daar in het provinciehuis bij de overige juryleden van VARA’s ‘Op weg naar het Lagerhuis’ te voegen...

/* /*]]>*/

Buurtbus blijft meer passagiers vervoeren

Alle ogen gericht waren vrijdag op de test van het nieuwe stembiljet voor blinden en slechtzienden in het Schild te Wolfheze. Mooi dat het persoonlijk stemmen voor deze groep inwoners op deze manier geregeld wordt.

Ook belangrijk voor de bewoners van het Schild en vele anderen is de buurtbus. Ruim een jaar geleden ging de buurtbuslijn Wolfheze-Doorwerth van start. In het eerste jaar werden maar liefst 13.000 passagiers vervoerd, terwijl voor een geslaagde proef 5.000 passagiers nodig waren. En het aantal passagiers blijft groeien. Dat bleek uit het gesprek dat ik vrijdagochtend voerde met het bestuur van Buurtbusvereniging Veluwezoom West. Daarnaast stonden we stil bij de voortgang van het onderzoek naar de mogelijkheden om het buurtbussysteem uit te breiden naar het westelijk deel van onze gemeente. Binnenkort wordt daar weer over doorgepraat met een aantal organisaties uit Renkum en omgeving.

De buurtbusvereniging heeft zich ook bereid verklaard om voor pendelvervoer te zorgen tijdens de reconstructie van de Benedendorpsweg. Ook daar stonden we natuurlijk bij stil, want inmiddels heeft de gemeenteraad tot mijn grote vreugde unaniem ingestemd met die reconstructie.

 

Laatste nieuws: 404 passagiers in week 5!

Als klap op de vuurpijl ontving ik gisteren het bericht dat de buurtbus afgelopen week maar liefst 404 passagiers vervoerde. En dat is een nieuw record. Voor een geslaagde proef zouden 100 passagiers al voldoende zijn geweest. Proficiat voor alle leden en passagiers van de buurtbusvereniging! De buurtbus is gewoon hét voorbeeld dat laat zien waar samenwerking tussen gemeente en betrokken inwoners toe kan leiden.

 

Tweede lustrum als jurylid JongerenLagerhuis

Afgelopen donderdag en vrijdag vond in het provinciehuis weer de debatcompetitie ‘Op weg naar het Lagerhuis’ plaats. Middelbare scholen uit heel Gelderland namen hier weer aan deel. Ik vind het een goede traditie van VARA en Provincie Gelderland om jaarlijks deze competitie te organiseren. En daarom maak ik er ook maar een traditie van om te jureren. Voor de tiende maal had ik me dan ook aangemeld als jurylid voor deze wedstrijd. Fijn dat zoveel scholen en jongeren er altijd weer aan mee doen. Debatteren in het Lagerhuis is leuk en zinvol. De winnaars van de Gelderse competitiedagen gaan door naar de landelijke wedstrijd. Maar liefst vijf debatten mocht ik jureren. Want niet alleen de winnaars debatteren door, ook de verliezers blijven met elkaar in competitie. Zo zijn er naast de Lagerhuisdebatten de zogenaamde Provinciehuisdebatten. Het was weer geweldig de jongeren met elkaar in de bat te zien en te horen. De te verdedigen stellingen gingen bijvoorbeeld over de problemen in Culemborg, het doorvoeren van een laag Btw-tarief op biologisch vlees en budgetteren als apart vak op de middelbare school. De hele dag door hoorden we als juryleden de origineelste argumenten ter onderbouwing van de ingebrachte stellingen. Zo betoogde Thijs van de Vrije School uit Zutphen dat budgetteren als vak echt niet nodig is. Er is immers al wiskunde en dan leer je dat (3-4) -1 is en dat is de essentie van budgetteren.

De finale mocht ik jureren met Rob Jetten (lijsttrekker D66 Nijmegen) en Connie Bieze (statenlid voor de VVD). Op nipte wijze werd de finale gewonnen door het Arentheem College uit Arnhem. Zij versloegen de leerlingen van het Veluws College Walterbosch uit Apeldoorn.

Voor meer informatie http://omroep.vara.nl/Op-weg-naar-het-Lagerhuis of www.jongingelderland.nl .

 

Op de foto’s van Harrie Peters (provincie Gelderland) zie je mij als jurylid en met een aantal finalisten.