Het is wetenschappelijk bewezen: een mens wordt gelukkiger van de natuur. Wat een geluk dat Renkum zo rijk is aan natuurgebieden! Door goed groenbeleid is de biodiversiteit hier bovendien hoger dan in omliggende gebieden. Deze lange zomer is de tijd om te genieten van al dat fraais vlak onder je neus. Natuurliefhebbers uit Renkum geven in deze serie tips voor een verrassende wandeling of fietstocht. Deze keer neemt Hannah Andringa je mee naar de Ommuurde Tuin in Renkum, die een overvloedige oogst prijsgeeft.

Al op het pad naar de poort van de Ommuurde Tuin krijgt Hannah Andringa dat speciale gevoel dat hoort bij deze plek: ‘De oude bomen, de houten poort die bijna onveranderd is sinds Willem III de moestuin aan zijn vrouw cadeau deed, de mooie muur… ik voel de ouderdom hier.’ Binnen heerst een gevoel van beslotenheid, vertelt Hannah. ‘Ik vind het mooi dat hier mensen met zoveel aandacht aan een mooi en lekker product werken’, zegt ze, terwijl ze uitkijkt over de rijpende oogst. Verderop zit een groep vrijwilligers aan de koffie – straks trekken ze de tuin in om de planten te verzorgen en te oogsten voor de groentepakketten. Voor de populaire pakketten is een wachtlijst.

 

Stadsmeisje
Hannah Andringa woont sinds een jaar in Doorwerth. ‘Dat was een compromis’, lacht ze. ‘Ik ben een echt stadsmeisje uit Arnhem. Mijn vriend wilde het liefst in de middle of nowhere wonen.’ Zo rond haar verhuizing leerde ze de Ommuurde Tuin kennen en raakte betoverd. Vorig jaar zijn ze hier getrouwd. Ze loopt naar het midden van de tuin, waar een ovalen grasveld omzoomd met buxus de paadjes door de tuin met elkaar verbindt. ‘Hier zijn we getrouwd, met honderd vrienden en familieleden om ons heen, op de grens van de dag, met het verse avondlicht over de tuin. Ik liep met mijn vader de cirkel in, vrienden zongen Trusty and True van Damien Rice, over verder gaan, mét pijn en verdriet. Het was zo mooi allemaal.’

De tuin druipt vandaag van de herfstregen. Peren hangen zwaar en bedauwd aan de takken. Langs de warme zuidmuur staan prachtige artisjokken, klaar om te oogsten. Een bordje spreekt van ‘knoflookbloem’. Dan is er aan de noordmuur het rariteitenbed. Daar staan de gekke, zeldzame planten waaronder Deventer Zwartblad en Patrijsoogjes. De tuin kent ruim vierhonderd oude en moderne soorten groenten, fruit, kruiden en eetbare bloemen, die allemaal te koop zijn in het uitpuilende winkeltje. Grootbladige spinazie, het sterappeltje, courgettes die bol staan van de zon en paprika’s van de volle grond. De heerlijke geur is overweldigend. Je neus gaat op zoek: verse knoflook, paarse boontjes, boterige sla, iets heel zoets…. Het gebak! Op de brownie ligt een knalrood bloemetje van de begonia. Het smaakt fris en stuivend, maar ook licht zoet.
 

Zachte sfeer
Hannah vindt hier veel van waarde: Verbinding maken met de aarde en de buurt, aandachtig omgaan met voedsel, mensen en de natuur. ‘De oprichtster van de tuin, Esther, zorgt voor een heel zachte sfeer, waarin aandacht is. Tijdens ons huwelijk was zij met haar mensen zo prettig aanwezig. Ik hoor nog steeds terug van mijn gasten: wat was dat een bijzondere dag op een bijzondere plek!

Er is nog een reden dat Hannah op zoek gaat naar rust en stilte: ze heeft hersenletsel opgelopen bij een ernstig fietsongeluk vier jaar geleden. ‘Ik kan minder prikkels verdragen’, zegt ze. Het betekende het voortijdig einde van een carrière als wetenschapper in de psychologie en de filosofie. Hoe ze hoop kon houden in dit nieuwe dagelijks leven, dat werd haar nieuwe studie-object. ‘Ik ben gevoeliger geworden. Ik ruik, proef en zie hier van alles dat me bezighoudt.’ De tuin betekent heel veel voor haar: ‘Ik kom hier graag, voor de mooie herinneringen, maar ook voor de heerlijke groenten!’

Onlangs is Hannah Andringa een praktijk voor psychologische begeleiding begonnen: Praktijk van Hoop. Ze wil anderen helpen die op zoek zijn in het leven, bijvoorbeeld na een burn-out of ongeluk.