De Raad van State heeft onlangs geoordeeld dat de uiterwaarden van Oosterbeek en Doorwerth feitelijk geschikt zijn als luchthaven voor paramotors - een soort vliegende brommers. Wanneer er een nieuwe aanvraag hiertoe komt, is het aan burgemeester Schaap om die inhoudelijk te beoordelen. Tijdens de raadsvergadering stelde Marlies de Groot hierover vragen aan de burgemeester.

Raadslid Marlies de Groot stelde de burgemeester vanavond de volgende vragen:

"Recent heeft de Raad van State een uitspraak gedaan over het gebruik van de uiterwaarden in onze gemeente als luchthaven voor paramotors. Het is nu aan u om een besluit te nemen als er een aanvraag hiervoor ingediend wordt. De uitspraak heeft veel inwoners ongerust gemaakt en wij krijgen hierover vragen. Aangezien er al sinds 2010 veel protest is tegen paramotors, is dit natuurlijk te begrijpen. 

Kan de burgemeester aangeven of deze uitspraak aanleiding is om met provincie en rijk in overleg te gaan om tot hetzelfde beleid te komen voor paramotors met name als het gaat om natuurgebieden en gebieden waar veel mensen wonen?

We hebben nog geen reactie gezien van de burgemeester naar onze inwoners over de uitspraak , wanneer kunnen we deze verwachten en wordt die zowel op de website als in de krant gepubliceerd?

En hoe gaat de burgemeester onze inwoners hierover informeren wanneer er een aanvraag ingediend wordt?"

Burgemeester Schaap antwoordde dat er een gesprek gepland is met de oorspronkelijk aanvrager en wanneer er een nieuwe aanvraag ingediend is, dit gepubliceerd zal worden in het gemeentenieuws op de website en in Rijn en Veluwe. De raad zal geïnformeerd worden over de uitkomst van dit gesprek. Daarnaast is er een gesprek aangevraagd door omwonenden en ook dat is al gepland.

GroenLinks vindt het belangrijk dat ook de belangen van de natuur, dieren en de rust van recreanten en omwonenden worden meegenomen.
Marlies de Groot: "Brommers, scooters en ander gemotoriseerd verkeer is niet toegestaan, juist om de rust en stilte te waarborgen. Daarom vinden wij het te gek voor woorden om ‘vliegende brommers’ wel toestemming te geven om te mogen opstijgen in een natuurgebied. Met de uitspraak van de Raad van State is de wettelijke weg bewandeld, dat heeft niet opgeleverd wat wij hadden gehoopt. Daarom is het nu tijd dat we dit via de politieke weg aanpakken, zowel op lokaal als provinciaal en landelijk niveau. Wij blijven ons verzetten tegen de overlast van paramotors. Net zoals we ons verzetten tegen het laagvliegen vanaf Lelystad.”