Renkum kan een sluitende begroting maken op basis van de huidige taken en inkomsten. Door nieuwe taken van het Rijk en verlaging van de Rijksbijdrage ontstaan de rode cijfers. De gemeenteraad heeft ervoor gekozen om die rode cijfers te laten zien, in plaats van ze 'op te lossen' door extra bezuinigingen.

GroenLinks wil dat we tijd en geld kunnen blijven steken in de kernkwaliteiten van onze gemeente. Lees hier de bijdrage van fractievoorzitter Eveline Vink over de Voorjaarsnota en Perspectiefnota 2020.
 

"De kont tegen de krib, de hakken in het zand of ‘de Renkumse Weg’. Hoe je het ook noemt: wij hebben besloten aan te sturen op een niet-sluitende begroting. In deze Perspectiefnota is een waslijst PM-posten opgenomen voor wettelijke taken waarmee het Rijk ons opzadelt, zonder het benodigde budget. Meer bezuinigen kan niet meer. GroenLinks staat achter de actie #StopLokaleBezuinigingen die onze wethouder gestart is en we waarderen haar grote inzet. Binnen GroenLinks hebben wij dit signaal natuurlijk gedeeld met de Tweede Kamerfractie en met andere gemeenten. We steunen dan ook de motie Onhoudbaar. Laten we hopen dat er in Den Haag ook geluisterd wordt.

Binnen de beperkte financiële ruimte is het college goed bezig om zoveel mogelijk te bereiken. We zien dat het college steeds meer aan overheidsparticipatie doet: aansluiten op wat er van onderop komt.

En daarnaast toekomstgericht kijken naar de eigen taken en inhoudelijk en financieel naar de lange termijn kijken met de beheerplannen voor onder meer wegen, verkeer en groen. GroenLinks vindt dit een uitstekende aanpak.

 

Leefbaar inkomen

We zijn als land rijk genoeg om alle monden te voeden. Het is heel belangrijk dat de voedselbank goed ondersteund wordt, maar veel liever hadden we geen voedselbank. Het is niet nodig als we eerlijk delen. Als we dan in de Perspectiefnota lezen dat er gewerkt wordt aan de ‘beheersing van het bijstandsbestand’, dan begrijpen we daar niets van. Beter had er kunnen staan ‘We werken aan een leefbaar inkomen voor iedereen’. De noden van inwoners moet het uitgangspunt zijn. Graag horen we van het college op welke manier wij in Renkum werken aan een leefbaar inkomen voor iedereen.

Toekomstperspectief

Ik weet niet wie van jullie nog wel eens in bomen klimt, maar misschien weet je het nog wel: om de onderste tak te bereiken, heb je vaak eerst even een kontje nodig.

In de motie Toekomstperspectief beoogt D66 om startende sociale ondernemingen een kontje te geven. Er is nog een groep die een kontje kan gebruiken om weer op eigen benen te komen: deeltijdwerkers in de bijstand. De verwachting is dat er de komende jaren meer mensen afhankelijk worden van een uitkering en dat het dus een extra belangrijk thema wordt.

Een deeltijdbaan levert voor mensen normaal gesproken geen extra inkomsten op, maar het is wel een hele goede manier om door te groeien naar fulltime werk. Met een kleine stimulans ter hoogte van een vrijwilligersvergoeding is in Amsterdam de uitstroom uit de bijstand verdubbeld. Het lijkt ons de moeite waard om te kijken of dat hier ook kan.

 

Ruimte

Samen met inwoners kunnen we zoveel bereiken. De Omgevingsvisie gaat over de ruimte die we hebben. Hoe willen we die invullen? Dat gaat over landschap, wonen en werken. Maar ook over stikstof, dierenwelzijn, klimaat.

Hoe zorgen we dat er binnen de dorpen nog groen is, zonder dat we het buitengebied vol moeten bouwen? Hoe werken we aan de klimaattransitie, maar koesteren we ook ons landschap? Deze vragen moeten we met de Renkumse samenleving beantwoorden.

Samen met inwoners pakken we ook andere thema’s op. Visie grootschalige opwek, afvalverwerking, biodiversiteit en de energietransitie. De duurzame wijken bruisen, wat kunnen we trots zijn op zulke actieve en betrokken inwoners. Complimenten voor de manier waarop het college dit aanpakt: open en samen.

 

Regio

We moeten ook samenwerken over de grenzen van de gemeente heen. We zijn te klein en te kwetsbaar om alles zelf te doen, en met een regio samen is je stem veel luider. Net als we met veel gemeentes tegelijk aan Den Haag laten weten dat we meer geld nodig hebben, laten we met veel gemeentes in de regio weten dat er -bijvoorbeeld- een tunnel onder het spoor in Wolfheze nodig is. Over de vorm en de thema’s waarin we kiezen voor samenwerking in Arnhem-Nijmegen gaan we dit najaar nog een paar noten kraken.

Wij willen onze zelfstandigheid, onze eigenheid en identiteit niet opgeven. En juist samenwerking hebben we nodig om die zelfstandigheid te bewaren. En eigen beleid en budget voor onze kernkwaliteiten is er nodig om onze identiteit te bewaren.

 

Kernkwaliteiten
Het college kiest ervoor om ondanks de financiële uitdagingen de identiteit van onze gemeente niet op te geven. Daar staat GroenLinks helemaal achter. Onze kernkwaliteiten landschap, airborne en kunst hebben meer nodig dan dat we ze benoemen. Het vergt aandacht en budget, om precies dat te blijven: een kwaliteit.
 

  • Onze landgoederen, bossen, beken, sprengen, de stuwwal en uiterwaarden met alle flora en fauna geven Renkum zijn eigen, zeer zichtbare, identiteit en maken dit zo’n fijne plek om te wonen en te bezoeken. Het is niet voor niks dat het inwonerspanel GROEN noemt als belangrijkste antwoord op de vraag ‘Wat voor gemeente moet Renkum zijn’.
     
  • De pijn die iedereen voelt bij het afgelasten van de herdenkingen, de wandeltocht, de viering van vrijheid geeft ook aan hoezeer de airborne deel is van onze identiteit en dat geldt voor jong en oud.
     
  • En de betekenis van kunst en cultuur kan ik niet beter verwoorden dan het in de brandbrief stond: kunst voedt de geest en de ziel. Helpt ons met verwondering te blijven kijken. Geeft ons de mogelijkheid om uit de waan van de dag te treden. Is van onschatbare waarde.
     

GroenLinks wil die investering in de kernkwaliteiten blijven doen om datgene te koesteren, dat Renkum Renkum maakt."