Wandelend in de bossen bij Oosterbeek en Doorwerth is het flink schrikken door het rooien. Het werken met machines heeft flinke kaalslag en schade aan flora, fauna en paden teweeg gebracht.

Inmiddels staat er ook in de Gelderlander reacties op. Maar informatie op de gemeente site is niet te vinden (behalve dat de paden weer glad worden gemaakt). Toch heeft de gemeente in het najaar via excursies en uitleg over kap veel anergie besteed om aan te geven wat er gaat gebeuren. GroenLinks was daarbij en vond het informatief en communicatief sterk. Vanwege de beschikbare middelen is het niet gemakkelijk om grof werk en schade te voorkomen. GroenLinks vindt dat je zorgvuldig met het groene goud om moet gaan en dat we met elkaar alle creativiteit nodig hebben om te zorgen dat het ook groen goud blijft. Vandaar deze vragen, waarvan we hopen dat ze voor de commissievergadering op 13 maart beantwoord zijn.

Daarom onze vragen:

Hoeveel klachten en vragen heeft de gemeente gehad van inwoners en anderen? Hebt u de vragen, klachten ook doorgegeven aan andere terreinbeheerders/ grondeigenaren?

Wat kan er gedaan worden tegen te diepe sporen, vastrijden en andere schades door te grote zware machines?

Waarom en welke bijzondere bodemvegetatie is er vernield, wat is het effect van dit werk op de biodiversiteit?

Maakt de gemeente al gebruik van sites als www.telmee.nl en www.waarneming.nl om zichtbaar te maken en inwoners te stimuleren om te melden waar bijzondere vegetatie en fauna zit. Wat vindt u van ons idee dit te promoten en actief te gebruiken?

Wat vindt u van het idee om bij aanbesteding samen met de andere terreinbeheerders de uitvoerders uit te dagen al hun creativiteit in te zetten om schade te voorkomen, info en deskundigheid van inwoners te benutten en dit als afweging mee te nemen in de gunning?

Er zijn nu klachten achteraf, terwijl er in het najaar wel in communicatie is geïnvesteerd. Wat zou de gemeente nog meer kunnen doen aan communicatie? Meer excursies, kan door werk met werk te maken en de uitvoerders ook daar een taak in te geven? Zou op de website bij werk aan de weg ook werk aan het bos er bij kunnen komen te staan, met bijvoorbeeld een filmpje van dergelijke excursies als toelichting?

Is deze huidige werkwijze volledig conform het huidige bosbeleidsplan uit 2003? Welke vergunningen heeft de gemeente zichzelf en andere terreinbeheerders gegeven / moeten geven voor het werken met de zware machines en het niet extra hoeven te beschermen van bijzondere vegetatie?

Wanneer komt u met een nieuw bosbeleidsplan? En gaat u daarin opnemen om:

  • met terreinbeheerders samen aan te besteden op basis van creativiteit,

  • te investeren in beschermende maatregelen zodat er minder/ ander onderhoud nodig is en minder schade optreedt aan flora en fauna en de padenstructuur,

  • werk met werk te maken,

  • inwoners en deskundigen en uitvoerders te betrekken in waarnemingen en in communicatie.