Er valt de afgelopen dagen eindelijk weer wat regen. Gelukkig, want de droogte is nu al een probleem. Deze zomer wordt waarschijnlijk opnieuw veel te droog - het is een van de gevolgen van het veranderende klimaat. Wat kunnen we hiertegen doen? Commissielid en tuinder Norbert Mergen-Metz geeft tips.

Lange perioden van zon en hogere temperaturen hebben gevolgen voor de natuur. De bodem droogt uit, planten en bomen overleven dat niet en zaad kiemt niet. De grond kraakt onder je voeten. En dat heeft op haar beurt gevolgen voor insecten en dan weer de vogels en andere dieren. Waardoor sommige dieren op hun beurt weer een plaag kunnen worden.

En als het dan gaat stormen, komt de regen met bakken uit de lucht. Ai, jammer, de aarde is zo droog dat het niet in staat is het snel genoeg op te nemen; het waardevolle water stroomt het weg naar riool of beek.
Droogte heeft dus negatieve gevolgen voor de totale biodiversiteit. Een rijke biodiverse leefomgeving is goed voor onze gezondheid en welbevinden.

Aanpak
Wat kunnen we doen? We, dat is in de eerste plaats onze gemeenschap, onze gemeente. Die maakt op dit moment beleid om de gevolgen op te vangen: denk aan regenwaterafvoer en infiltratie, bestrijding van de eikenprocessierups, opruimen van omvallende bomen, extra groenonderhoud, enzovoorts. Hier is € 75.000 voor gereserveerd. Maar zolang klimaatverandering doorgaat, is dat natuurlijk dweilen met de kraan open. Dus het belangrijkste is: een goed klimaatbeleid. De gemeente werkt hier goed aan, maar we moeten het samen doen: overheid, inwoners, bedrijven. Verander de wereld, begin bij jezelf.

Wat kan je zelf?
Vang regenwater op en gebruik het. Begiet planten, denk ook aan het openbaar groen. Koppel de regenpijp af van het riool. Laat het water in de tuin lopen.
Verwijder tegels. Heb je echt zo'n groot terras nodig? Moet het pad helemaal zijn bestraat of voldoen stapstenen? Maak een kleine poel of vijver met een oever(tje). Dieren kunnen eruit drinken, ja, ook bijen. Wist je dat egels, padden en vogels hele goed bestrijders van slakken zijn? Dat is veel beter dan gif.

Sproei weinig, geef niet te vaak water. Niet alleen omdat dat verspilling van kostbaar drinkwater is, maar planten moeten dieper wortelen. Als je veel en vaak water geeft, worden ze lui. Blijven de wortels aan het oppervlak en worden ze kwetsbaar.

Rijke grond
Als je planten koopt of zaait, let dan goed op of ze in je tuin passen - welke grond vinden ze fijn - en of ze voldoende tegen warmte en droogte kunnen. Plant bodembedekkers (laat bijvoorbeeld hondsdraf of dovenetels lekker groeien).

Zorg ervoor dat je rijke grond hebt. Rijk aan organisch materiaal en daardoor ook rijk aan bodemleven. Dus hark of schoffel niet alles weg. Als je wilt wieden of schoffelen: laat de planten liggen.

Een begroeide aarde beschermt de onderliggende grond en voorkomt verdere uitdroging. Het organisch materiaal verdwijnt langzaam, het wordt aarde (een humuslaag) en die vezeltjes zorgen ervoor dat de grond een spons wordt waardoor water langer wordt vastgehouden.

Meer weten?

Wil je meer weten over biodiversiteit? Kom naar onze digitale Ledenvergadering (ALV) op 25 mei. Leden krijgen automatisch een uitnodiging, maar ook niet-leden zijn van harte welkom. Meld je aan via Renkum@GroenLinks.nl.