Dieren zijn bang van vuurwerk
Voor maar liefst 70% van onze honden en katten is de jaarwisseling niet iets om naar uit te zien. Veel huisdiereigenaren zullen herkennen dat hun kat de hele dag, soms dagen voor oud en nieuw al, binnen zit en wegkruipt in een hoekje. Honden worden nerveus van het geknal en zijn continu alert bij het uitlaten, als overdag al overal knallen te horen zijn. En wat te denken van alle stress voor onze weidedieren zoals koeien, schapen, paarden en kippen?

Recent onderzoek toonde daarnaast aan dat ook wilde vogels enorm veel last hebben van vuurwerk. Tot zelfs een afstand van 10 kilometer (!) schrikken ze van het vuurwerk en gebruiken ze kostbare energie om te vluchten. En niet alleen vogels zijn bang, eekhoorns blijven soms tot een half jaar weg uit hun territorium na het afsteken van vuurwerk. 1 Januari is in het bos de stilste dag van het jaar.

Levenslang letsel
Helaas kennen we ook de schrijnende verhalen van mensen, vaak jongeren, die vingers of een hand kwijtraken. Jaarlijks worden helaas honderden mensen slachtoffer van vuurwerk, tientallen ogen per jaar lopen blijvend letsel op en sommige moeten zelfs verwijderd worden. Nederlandse oogartsen vinden het afsteken van vuurwerk te onveilig en risicovol en pleiten al jaren voor een verbod. Ook dit jaar zijn de eerste slachtoffers al gevallen, is in Oosterbeek een appartement uitgebrand door vuurwerk, is er een kliko aan de bosrand in Doorwerth geëxplodeerd door vuurwerk en zijn er in de dorpen al weken knallen te horen. Dit terwijl de jaarwisseling nog moet komen.
 
Druk op de hulpdiensten
Wie ook niet uitkijken naar de jaarwisseling, zijn de mensen van onze hulpdiensten. Zij staan ieder jaar weer de hele nieuwjaarsnacht paraat om uit te rukken, branden te blussen en vuurwerkslachtoffers te behandelen. De werkdruk voor onze mensen bij de brandweer, politie en in de zorg is rond oud en nieuw onnodig hoog.

Veel draagvlak voor vuurwerkverbod
Inmiddels is 64% van de Nederlanders voor een invoering van een verbod op het zelf afsteken van vuurwerk. In 2015 was dat nog slechts 49%. Slechts 40% is nog voor behoud van de ‘traditie’ (60% in 2015), bijvoorbeeld in de vorm van centraal georganiseerde vuurwerkshows. Dit jaar zijn 16 gemeenten tot het inzicht gekomen dat een verbod de oplossing is, waaronder onze buren in Arnhem (en volgend jaar ook Ede). Wij vrezen daardoor voor nog meer overlast door vuurwerktoeristen.

En met een rechtse meerderheid in Den Haag, die zich tegen een landelijk verbod heeft gekeerd, is het aan ons om wel te luisteren naar de inwoners die graag een vuurwerkverbod zien en op te komen voor de dieren die lijden onder de knallen. Een Oud en Nieuw zonder vuurwerk komt ook de luchtkwaliteit ten goede en het scheelt enorm veel afval dat niet blijft liggen.

Wij hopen oprecht dat 2023 het laatste jaar zal zijn dat vuurwerk mag worden afgestoken in Renkum, er zijn ook andere, milieu en diervriendelijke manieren om het nieuwe jaar in te luiden zoals een lichtshowpakket, “ouderwetse” sterretjes, biologisch afbreekbare bladconfetti. Ook leuk en duurzaam, plant zaadjes als symbool voor een nieuw begin! Hebben jullie nog meer tips voor een feestelijk, diervriendelijk en duurzaam Oud en Nieuw, mail ons dan op renkum@groenlinks.nl

Voor nu wensen wij al onze inwoners (dus ook de
dieren!) een knalrood en knettergroen 2024.