Het gemeentehuis is aan renovatie toe. Het gebouw voldoet niet meer, het is te groot geworden voor de organisatie, niet meer geschikt voor de eisen van deze tijd en het moet verduurzaamd worden. Hoe kan het gebouw aangepakt worden en wat kost dat? En zijn er ook andere locaties denkbaar voor het Huis van de Gemeente? Over die vragen zijn de raad en het college van B&W met elkaar in gesprek. Voordat er besluiten genomen worden, kunnen ook inwoners hun mening geven.

In januari besprak de burgemeester het Plan van Aanpak van onderzoeksbureau HEVO met de raad. Dit bureau formuleert antwoorden op de bovengenoemde vragen. Daarbij vraagt de gemeente natuurlijk ook de mening van de inwoners. De bedoeling is dat er uiteindelijk meerdere scenario's voor het Huis van de Gemeente komen.
Tijdens de raadsontmoeting vroeg de raad om een extra moment om de kaders en wensen vanuit de raad te bespreken. Dat deden we in de commissie van 4 februari.

Raadslid Marlies de Groot verwoordde het GroenLinks standpunt. In het kort:

"Allereerst is voor ons het gemeentehuis niet alleen het kantoor voor de medewerkers, de ambtenaren. Ook de lokale democratie in de vorm van de volksvertegenwoordiging vind hier zijn plek. En  het moet vooral ook de plek zijn waar de inwoner live contact kan hebben met het College, de ambtenaren, de raads of commissieleden. 

Ook willen we een groene en duurzame gemeente zijn. Dit vragen wij van onze inwoners en we hebben hierin dan ook een voorbeeldfunctie. Wij vinden dat je bij een renovatie of nieuwbouw moet streven naar zo hoog mogelijke vorm van duurzaamheid. Dus: circulair bouwen en minimaal energieneutraal.

Het gebouw waarin gemeentehuis zit dient volgens ons voor meer doelen gebruikt te kunnen worden dan alleen voor het gemeentelijk gebeuren. Multi-inzetbaar en flexibel te gebruiken. Meerdere gebruikers brengt ook levendigheid en een natuurlijke aanloop.

Om afwegingen te kunnen maken bijvoorbeeld over een locatie zullen we meer gegevens nodig hebben. Hoeveel ruimte is er nodig, welke andere functies zijn er denkbaar en hoe ziet het financiele plaatje er uit. GroenLinks spreekt zich dan ook nog niet uit over een locatie, daarvoor is het te vroeg.
Tenslotte vinden wij het heel belangrijk dat de inbreng van inwoners wordt meegenomen. Als er een bijeenkomst wordt georganiseerd, wat wordt er gedaan met de opbrengst?"

Samengevat: de raad en het college zitten midden in het proces van informatie ophalen en samen op zoek naar de wensen, uitdagingen en mogelijkheden. Natuurlijk nemen we jullie mee in elke fase van dit proces.

De volledige bijdrage van Marlies de Groot is te downloaden onder dit bericht.