Is Renkum een autisme-vriendelijke gemeente ? En is Renkum ook Dementie-vriendelijk? Licht-Verstandelijk-Gehandicapt-vriendelijk? Syndroom van Down-vriendelijk? Eveline Vink vraagt zich af hoe het staat met de ambitie een autisme-vriendelijke gemeente te worden en welke doelen het college heeft voor andere doelgroepen. GroenLinks staat voor een inclusieve samenleving, waarin iedereen kan meedoen.

In Renkum hebben we een bovengemiddeld aantal zorginstellingen, waardoor er meer dan gemiddeld mensen met een beperking in onze gemeente wonen. Die horen net zo goed bij de maatschappij als de groenteman, de directeur en de gepensioneerde inwoner. GroenLinks staat voor een inclusieve samenleving, waar niemand wordt buitengesloten. Groepen die een steuntje in de rug nodig hebben om te kunnen meedoen, krijgen dat steuntje.



In 2014 ondertekende ons college een Manifest om een Autisme-vriendelijke gemeente te worden. Daarmee verkoos ze één van de doelgroepen tot speerpunt. Hoe staat het twee jaar later met de doelen uit dat manifest? Wij stelden het college een aantal vragen over dit manifest, de doelen en de evaluatie.

 

in het kader van het voornemen autismevriendelijke gemeente te worden is gekeken naar de werkwijze van het sociaal team. De wijze waarop de ondersteuning voor mensen met autisme werd geregeld fungeerde als voorbeeld: als je daarvoor de ondersteuning goed hebt geregeld dan ben je ook voorbereid voor de ondersteuning van mensen met andere problemen bijvoorbeeld een licht verstandelijke beperking of een psychogeriatrische stoornis.

De werkwijze is in kaart gebracht en verbeterd en daarna onderdeel geworden van de algemene werkwijze van het sociaal team. De effectiviteit van het beleid wordt dus beoordeeld door te kijken naar de wijze waarop het sociaal team nu functioneert en de resultaten die daarin worden behaald.



Een inclusieve samenleving is een doel dat niet alleen voor mensen met autisme geldt, maar voor alle doelgroepen. Heeft de gemeente voor mensen met andere beperkingen dezelfde doelen als voor mensen met autisme - bijvoorbeeld op het gebied van communicatie, regie over het eigen leven, toerusting van de omgeving?

 

Ja. De groep van mensen met autisme is in feite al een heel diverse groep, in feite zijn mensen met autisme niet over een kam te scheren maar moet je voor ieder individu bepalen op welke manier hij of zij het beste ondersteund kan worden. Die ondersteuning kan liggen op het vlak van individuele begeleiding van de persoon met autisme, maar het kan ook zijn dat vooral de omgeving van de persoon ingeschakeld moet worden om ervoor te zorgen dat iemand mee kan (blijven) doen, bijvoorbeeld op school, bij de sportclub of bij zijn werkgever.  Dezelfde doelen: communicatie, eigen regie en toerusting van de omgeving zijn van toepassing op iedereen die een bepaalde beperking heeft bij de deelnemen aan de maatschappij en daarbij ondersteuning nodig heeft. Daarom komen deze doelen ook terug in de uitgangspunten van het sociaal beleid van de gemeente, geformuleerd in de kadernota sociaal domein.



Misschien handelde het college wel wat snel, toen ze autisme verkoos tot speerpunt. In een inclusieve samenleving, waar iedereen mag meedoen, wordt juist niet één groep mensen uitgelicht, maar maatwerk toegepast voor iedereen die dat nodig heeft. Gelukkig is dat ook het standpunt van het college. GroenLinks vindt het heel belangrijk dat het Sociaal Team goed is toegerust om mensen te helpen, ongeacht hun beperking. Dat gaat nog niet altijd vlekkeloos, horen wij van inwoners. We weten dat er hard gewerkt wordt om steeds hogere kwaliteit te leveren en wij zullen dat kritisch blijven volgen.



Intussen pakken inwoners hun rol in een steeds autismevriendelijker Renkum. Mensen worden zich steeds bewuster van verschillen die er zijn en hoe je daarmee kunt omgaan, zodat het voor iedereen prettig samenleven is. Vrijwilligers van verschillende sportclubs volgen workshops om jongeren met autisme in een team te begeleiden. Er zijn inwoners die in overleg met de Oranjevereniging een prikkelarme dag op de kermis proberen te bewerkstelligen. Het Kazou Pietenhuis is weer geopend. Mensen met autisme horen erbij, net als mensen met een andere beperking. De samenleving is van iedereen.