De resultaten van het Utrechts experiment met bijstand zijn bekend. Wat werkt beter, strakke controle en sancties, of loslaten in vertrouwen? Raadslid Liselot Jansen vertelt hoe het zit.

Sinds de komst van de Participatiewet in 2015 werd er een strak regime gevoerd om uitkeringsgerechtigden aan het werk te krijgen. Verplicht een tegenprestatie leveren, verplicht een flink aantal sollicitatiebrieven schrijven per week en meer maatregelen die volgens GroenLinks ontmoedigend en demotiverend werken.
 

Experiment
Verschillende steden zagen niets in deze manier van omgaan met mensen en besloten zich aan te melden voor een experiment met regelarme bijstand. Ondanks het feit dat het kabinet in eerste instantie niets zag in het experiment, is het mede dankzij een motie van toenmalig Tweede Kamerlid Linda Voortman toch gelukt om goedkeuring voor het onderzoek te krijgen, zij het met enkele beperkingen.
 

Weten wat werkt
In o.a. Utrecht, Tilburg en Wageningen is in de afgelopen jaren onderzocht welke methode het beste werkt om bijstandsgerechtigden aan een baan te helpen. De resultaten van het Utrechtse experiment ‘Weten wat werkt’ zijn pas verschenen.

In de uitkomsten hiervan zijn de verschillen klein (mensen zijn immers allemaal verschillend dus de benadering ook) maar groot genoeg om het niet bij het oude te laten. Bij de groep waar de ‘oude’ methode van de Participatiewet gehanteerd werd, waren de resultaten het slechtst. In de drie experimentele groepen is het wel degelijk gelukt om mensen een stap dichter bij de arbeidsmarkt te brengen.

Aandacht werkt

Volgens Utrechts wethouder Linda Voortman moet het Rijk, zeker nu de bijstandsaanvragen groeien door de huidige Coronacrisis, investeren in mensen om hen te begeleiden naar werk. Dat is ook wat wij in de gemeente Renkum doen. Wethouder Joa Maouche gebruikt het principe ‘Aandacht werkt’. Er wordt met iedereen een persoonlijke afspraak gemaakt en samen gekeken naar de mogelijkheden. Wie is de mens achter de bijstandsgerechtigde, waar liggen zijn of haar drijfveren en talenten?  

Deze insteek heeft zijn werking bewezen, de uitstroom uit de bijstand is in onze gemeente een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde.

 

Tijd voor verandering van de Participatiewet

Vertrouwen, aandacht en minder regelgeving maakt creatiever, motiveert en stimuleert. En het allerbelangrijkste is dat mensen er gelukkiger van worden, dat is waar wij de nadruk op leggen in ons verkiezingsprogramma “Gelukkig in Renkum”.

Het is voor ons wel duidelijk, de huidige Participatiewet werkt niet. In maart 2021 kunnen we kiezen voor een echt andere koers, met een ander mensbeeld en een andere aanpak. Want het is tijd voor verandering.