Gelderland heeft subsidie voor projecten die de route van voedselproducent naar consument verkorten. In onze gemeente zijn meerdere bedrijven geïnteresseerd in deze regeling. Het college zegt in de antwoorden op de vragen van Charlotte de Roo toe dat de gemeente Renkum hierin een coördinerende rol zal vervullen. Daarnaast ziet het college ruimte voor samenwerking met de betreffende bedrijven op het gebied van beschut werk of arbeidsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Lees dit eerdere bericht voor de uitleg over de subsidie en de toelichting bij onze vragen.



1. Deelname aan POP3 Korte Ketens lijkt goed aan te sluiten bij de doelen in het coalitieakkoord. Is het college hiermee eens?

Ja. Economie, duurzaamheid, sociaal en solidair en een aantrekkelijke leefomgeving zijn speerpunten uit het collegeakkoord. Deelname aan POP3 Korte Ketens lijkt hier prima bij aan te sluiten.

 

2. Wij hebben begrepen dat er in Renkum ook voedselproducenten en -distributeurs geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan deze POP3-regeling. Is het college bereid het contact te leggen met lokale producenten van agrarische producten om te onderzoeken of en in welke mate ze interesse hebben om deel te nemen in deze regeling?

De POP3 regeling is met name bedoeld om een coördinerende rol in te stellen die alle partijen aan elkaar bindt en de contacten opzoekt. Met deelname aan de regeling wil gemeente Renkum (samen met andere indieners, waaronder gemeente Arnhem), deze coördinerende rol laten vervullen. Op voorhand zijn er al enkele partijen bekend die interesse hebben om een rol te spelen in regionale voedselvoorziening in korte ketens.

 

3. Lingewaard, Arnhem Wageningen en Ede hebben als ambitie het aandeel regionaal, duurzaam voedsel binnen 5 jaar te laten groeien naar ten minste 10%. In regio-perspectief ontstaat de mogelijkheid om mee te doen met het samenwerkingsverband Stichting Erkende Veluwse Streekproducten.

Op welke wijze kan aansluiting worden gezocht bij initiatieven in omringende gemeenten?

Wij zullen samen met gemeente Arnhem en zo mogelijk ook andere gemeenten een subsidieverzoek indienen bij Provincie Gelderland en zo gezamenlijk de mogelijkheden benutten.

 

4. Een dergelijke samenwerking biedt ook goede kansen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt erbij te betrekken. Deelt het college deze mening? En, zo ja, op welke wijze denkt zij dat te bevorderen?

Ja, het college deelt deze mening. Uit onze inventarisatie voor activerend werk (beschut werk) is al gebleken dat de voedselproducenten in onze gemeente ruimte kunnen bieden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Versterking van de keten biedt deze bedrijven en ook de afnemers daarvan meer ruimte, waardoor mogelijk ook het aantal plaatsingen kan toenemen. Na het indienen van het subsidieverzoek en bij toekennen van de subsidie kan de gezamenlijk in te schakelen voedselcoördinator alle mogelijkheden verkennen voor producenten en leveranciers en daarbij de mogelijkheden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt optimaal benutten in nauwe samenwerking met de initiatieven vanuit de participatiewet.



Wij zijn blij dat Renkum meedoet aan dit project en verwachten positieve effecten voor de lokale werkgelegenheid, verduurzaming van voedselproductie en -distributie en bevordering van biodiversiteit. Ook voor het toerisme werkt het versterkend wanneer lokale producten genuttigd en gekocht kunnen worden.