Het college heeft onze vragen over een mogelijke opvanglocatie voor vluchtelingen beantwoord: 'Wij willen nagaan welke mogelijkheden er binnen de gemeente op korte en langere termijn voorhanden zijn en wij zullen daar ruim naar kijken.'
Ook andere partijen stelden vragen over de opvang van vluchtelingen. Het volledige document is onderaan deze pagina te downloaden.
- Vraag GroenLinks: Is het college van mening dat er geschikte locaties zijn in onze gemeente om tijdelijke huisvesting van vluchtelingen te realiseren?
Indien ja, welke locatie(s) heeft het college op het oog?
Indien nee, waarom niet? - Antwoord college: Wij zijn op dit moment aan het onderzoeken of er geschikte locaties binnen onze gemeente beschikbaar zijn. De gemeente heeft zelf als eigenaar maar een beperkt aantal locaties beschikbaar. Over de beschikbaarheid van zorgvastgoed hebben wij met partijen overleg. Het is nog prematuur om hier verder op in te gaan. Wij hebben echter ook begrepen dat het COA op zoek is naar locaties van tenminste 600 plekken. Locaties van die omvang zijn in onze gemeente niet beschikbaar.
Het is goed dat het college actief naar mogelijkheden kijkt. Wij zouden wel graag zien dat het college zelf contact opneemt met het COA, in plaats van een aanvraag af te wachten. Wij denken dat opvang in kleinere groepen in een omgeving met maatschappelijk betrokken inwoners, voor de vluchtelingen wenselijker is dan in zeer grote groepen op een geïsoleerde plek. In overleg met het COA kan het college aangeven wat de kansen en mogelijkheden voor opvang in onze gemeente zijn.
- Vraag GroenLinks: GroenLinks ziet mogelijkheden om vluchtelingen te huisvesten in (deels) leeggekomen verzorgingshuizen en ander zorgvastgoed. Is het college bereid met de eigenaren van verschillende (deels) leegstaande verzorgingshuizen te gaan praten om de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken?
- Antwoord college: Indien dit past bij de vraag van het COA gaan wij direct een afspraak maken voor een nadere verkenning van de mogelijkheden. Wel is er een verschil tussen asielzoekers en voor statushouders. Voor de asielzoekers betreft het een tijdelijke invulling en zullen wij dan op korte termijn een oplossing voor moeten zoeken. De taak voor de statushouders voeren wij op dit moment al uit.
Het college legt in een toelichting op de beantwoording uit dat het twee verschillende taken betreft. Permanente woonplekken in de sociale huur, voor vluchtelingen die een verblijfstatus hebben gekregen, en daarnaast tijdelijke (nood)opvang voor de nieuwe stroom vluchtelingen die nog een asielaanvraag hebben lopen. Wij willen graag dat er ruimhartig en creatief gekeken wordt naar mogelijkheden, om te voorkomen dat de vluchtelingen op straat moeten slapen.
- Vraag GroenLinks: Is het college bereid te onderzoeken of minder voor de hand liggende locaties met mobiele douches en toiletten tijdelijk ingericht zouden kunnen worden als opvanglocatie? Groen Links denkt daarbij aan het onlangs vrijgekomen politiebureau in Renkum, de leegstaande sportschool in de Bernulphusstraat in Oosterbeek en leegstaande panden waar anti-kraakwachten ingezet worden.
- Antwoord college: Dit sluit aan bij ons antwoord op de hiervoor gestelde vragen. Wij willen nagaan welke mogelijkheden er binnen de gemeente op korte en langere termijn voor handen zijn en wij zullen daar ruim naar kijken. Wij zijn wel van mening dat de opvang moet voldoen aan voldoende kwaliteit.
Op dit moment worden 32.000 mensen opgevangen in een asielzoekerscentrum van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. De meeste komen uit Syrië, waar al enkele jaren oorlog is. Elke week komen er ongeveer 1800 vluchtelingen bij, waar we een plek voor zoeken. Gerard Bakker, bestuursvoorzitter COA, zei deze week dat gemeenten zich nu uit zichzelf aanmelden om een opvanglocatie te openen. "Daar zijn wij uiteraard blij mee. Deze hoge instroom is een uniek probleem. Een probleem van de hele maatschappij. We hebben nu zeventig locaties. En we spreken nog met 120 gemeenten. Ik blijf een dringende oproep doen aan gemeenten om hun verantwoordelijkheid te nemen."