Groen is voor GroenLinks natuurlijk een kernwaarde. Hoe beschermen, benutten en behouden wij het groen in onze gemeente het best? Het nieuwe Groenstructuurplan 2017-2027 is gisteren in de raad aangenomen. De uitgangspunten, het beleid en de ambities zijn nu vastgesteld, zodat wij verder kunnen met uitvoeringsplannen.

Toen de stukken in de commissie werden behandeld, werd het duidelijk dat de genoemde Groenfonds op dit moment zoveel vragen oproept dat het voorstelt dreigde afgevoerd te worden. Ten kosten van alle andere belangrijke delen in het plan zoals meer biodiversiteit, meer groen in de dorpen en een extra impuls voor groen in het dorp Renkum.



Charlotte de Roo in de raad:

De discussie in de commissie heeft duidelijk gemaakt, dat het Groenfonds verwarring en te veel vragen oproept om nu een rol te spelen in dit plan. Dat is jammer, omdat er elders in het land met groenfondsen wordt gewerkt. Daar moeten we een andere keer de discussie over voeren met meer informatie en onderbouwing van het college. Maar nu even niet, want dat zou in de weg staan voor de rest van het plan.



De financiering van dit plan is ook ter sprake geweest. Het Groenstructuurplan kent geen financiering, daarom moeten de jaarlijkse uitvoeringsplannen wel voorzien zijn van financiële onderbouwing. Werk met werk maken door groen tegelijk met riolering, wegen en andere werkzaamheden aan te pakken is slim en nodig. En natuurlijk komen de financiële middelen uit het programma 5a 'Groenonderhoud' van de begroting. Als er extra middelen nodig zijn moet het college dat aangeven.



GroenLinks had daarom een amendement opgesteld om de genoemde opmerkingen van de commissie tegen moet te komen. Met bijna alle partijen samen dienden we het amendement in. Het is te downloaden in de bijlage.



Voor ons is het belangrijk dat het Groenstructuurplan nu verder wordt uitgewerkt, onze groene gemeente nog groener wordt en de biodiversiteit toeneemt. We zijn blij met het voornemen om het dorp Renkum een groene impuls te geven.

 

Marlies de Groot voerde het woord in de commissie leefomgeving. Daar legde ze de nadruk op de volgende punten in het voorstel: de essentiële functie van het groen binnen de bebouwde kom, de vernieuwende manier om inwoners te betrekken bij het opstellen van plannen en de samenhang met andere beleidsterreinen zoals ruimtelijke ordening. Bekijk de bijdrage van Marlies de Groot op het filmpje vanaf minuut 26:30.