Met tomeloze energie zetten inwoners zich in voor het groen en milieu in onze gemeente: creatief, vernieuwend gericht op duurzaamheid, groene leefomgeving en nieuwe energie.
Groene zonnetjes zijn zij: op heel kleine schaal of groot, alleen of als club, actiegericht of met een plan.

Een Groen Lintje laat zien wie zich onder de vele groene zonnetjes het afgelopen jaar in onze gemeente extra heeft onderscheiden.

Daan Markx en Elana, Merel, Matthijs en Anne-Sophie, leerlingen van het Dorenweerd-college hebben groene lintjes gegeven. De lintjes werden uitgereikt door ex-wethouder Dirk van Uitert.
De motivatie van de jury voor deze keuze heeft te maken met hun opmerkelijke groene acties in dit afgelopen jaar:

Daan heeft afgelopen voorjaar de Dam (zijde Zweiersdal ) afgezet met een groen plastic lint van 20 cm hoog en voorzien van emmers om de 2 meter langs de rand van de Dam. De padden (2 ‘op’ 2, ofwel op elkaar) willen naar de Zomp en vallen dan in de emmer, veel veiliger dan te worden doodgereden. De emmers worden 's morgenvroeg opgehaald door vrijwilligers en zo worden de padden overgezet naar de Zompkant, waar de vijver een veilig baargebied herbergt. Helaas zijn op een nacht het lint en emmers weggehaald. Daan zet door en heeft steeds weer gezorgd dat de veilige oversteek hersteld werd. Dat lange lint belonen wij nu met een heel klein Groen Lintje voor hemzelf.

Elana, Merel, Matthijs en Anne-Sophie maakten niet zomaar een profielwerkstuk. Met tomeloze energie sleepten ze iedereen mee in de voorbereiding op weg naar 9 mei, hun DuurzaamDorenweerdDag -  een DuurzaamDorenweerd-website en zo een stapje op weg naar Renkum CO2 neutraal in 2040. Ook op 9 mei in het organiseren van het eten van insecten (voorbeeld van één van de workshops), het denken over klimaatverandering en vooral wat kan de school en wat kan je zelf. Dat laatste maakt dat de jury hen uniek vindt, nog zo jong en zoveel drive, zoveel passie voor school, hun medeleerlingen, het groen, de natuur, klimaat en de toekomst. Hun toekomst, zo krijg je zin in de toekomst! En ons inziens dus voor hun vieren een GroenLintje meer dan waard.

Klik hieronder om het volledige juryrapport te bekijken.