Gemeente Renkum zou met de omliggende gemeentes, de provincie en het waterschap samen een strategie moeten opstellen voor de energietransitie. De stap naar zo’n Regionale Energiestrategie moet zo snel mogelijk gezet worden, vindt Sophie Engelsma van GroenLinks.
 

Energie is een belangrijk onderwerp voor de huidige maatschappij en politiek. Gemeente Renkum heeft zich het doel gesteld om in 2040 energieneutraal te zijn. Dit kan natuurlijk alleen behaald worden als iedereen meewerkt. Het Rijk heeft verschillende programma’s opgezet om de gemeente te helpen dit doel te bereiken. Zo ook de Regionale Energiestrategie (REG). Dit is een regionaal samenwerkingsverband tussen meerdere gemeentes.
 

GroenLinks wil dat de gemeente Renkum actief stappen onderneemt om zo snel mogelijk tot een Regionale Energiestrategie te komen met omliggende gemeentes, waterschap en provincie. Raadslid Sophie Engelsma stelde daarom vragen aan het college hierover. Engelsma: ‘We moeten snel grootschalig stappen zetten richting een duurzamere samenleving.’

 

Eind 2019 moeten de gemeentes in de vorm van deze strategie een duidelijke invulling geven aan de duurzame kansen en mogelijkheden van de lokale en regionale energieopwekking en besparing. Dit kan kansen bieden in relatie tot andere opgaven zoals ruimte, water, mobiliteit, economie, landbouw, natuur en wonen. Als het aan GroenLinks ligt, wachten we niet af tot de landelijke deadline nadert, maar gaan we zo snel als mogelijk samen aan de slag.

Download de vragen hieronder.