Ruim vijftig geïnteresseerden kwamen donderdag 3 november naar de thema-avond over circulaire economie die GroenLinks Renkum en D66 Renkum organiseerden. Er moesten stoelen en koffiekopjes bijgehaald worden, de zaal van Felixoord stroomde vol. Een verslag met foto's.
De vier sprekers belichtten ieder een heel andere kant van het onderwerp.
‘Maar 1% van alle grondstoffen die wij delven, is na zes maanden nog in gebruik,’ vertelde Noor Huitema van Copper8. Zij was als projectleider betrokken bij de het circulaire gebouw van Alliander in Duiven en constateerde daar dat van alle partijen een omslag in het denken wordt gevraagd. Niet uitgaan van een beoogd eindproduct, maar van de grondstoffen die je hebt en de doelen die je wilt bereiken. ‘We moeten de waarde inzien van wat er al is.’
Tom Bade stond aan de wieg van de samenwerking tussen Rijkswaterstaat en papierfabriek Parenco, waar het gemaaide bermgras van de één nu de grondstof van de ander is. ‘Het gras weggooien kostte geld. Nu gebruikt Parenco de vezels om karton van te maken. Het is een goede manier om de fabriek aan de regio te binden en het is kostenbesparend voor de gemeenten en Rijkswaterstaat die de bermen beheren.’
De belangrijkste adviezen van Bade voor een nieuwe economie: ga langdurige samenwerkingsrelaties aan in plaats van kostengedreven aanbestedingen met korte contracten, werk transparant en lokaal en houd de lijnen kort.
In de provincie zijn er drie ambities opgesteld om te werken aan een meer circulaire economie, vertelde gedeputeerde Michiel Scheffer (D66). Veel moet van onderop komen, van consumenten en bedrijven, maar de overheid moet het goede voorbeeld geven. Er zijn in Gelderland nog maar weinig bedrijven bezig met circulair werken, enkele procenten. Er is dus veel meer bewustwording nodig. Het derde speerpunt is: kijken waar we het verschil kunnen maken. De papierfabrieken zijn daar een goed voorbeeld van.
Wethouder Constans Pos (GroenLinks) uit Rheden zette zich binnen zijn gemeente in om een nieuw zwembad circulair te laten bouwen. ‘Deze manier van werken brengt veel onzekerheden met zich mee. Ons financiële systeem is er niet op ingericht en de raad moet veel onzekerheden accepteren. We verwachten toch gewoon een prijskaartje en een afschrijvingstermijn.’ Het zwembad haalde uiteindelijk geen meerderheid in de raad. Toch ziet Pos wel dat het de goede kant uitgaat. ‘Het is een proces van kleine stapjes, de realiteit is soms lastig. De initiatieven van inwoners zijn zeer waardevol, verandering komt van onderop uit de maatschappij.’
De fractievoorzitters van de organiserende partijen sloten de bijeenkomst af.
Danielle Bondt zag al heel wat circulaire initiatieven om zich heen, vooral bij de volgende generatie wordt dat steeds normaler. Ze hoopt dat dit groeit en dat ook onze gemeente een uitbreiding krijgt van winkels waar je zonder verpakking koopt of waar je kleding huurt.
Charlotte de Roo riep iedereen op om hiermee bezig te blijven. Dat is nodig om de omslag te maken, om het tussen de oren te krijgen. De politiek kan dit niet alleen, het moet uit de samenleving komen en groeien. We moeten leren omdenken, maar dat is een proces van lange adem en kleine stapjes. Zo ging het met duurzaamheid, zo zal het met de circulaire economie gaan.