Een visie over de toekomst van onze landgoederen en buitenplaatsen is nodig om dit allemaal te beschermen. Onze visie bevat zowel cultuur als natuurhistorie.
Waar hebben wij het over? De startnotitie is gebaseerd op het Atlas van de Gelders genootschap. Hierin wordt een aantal landgoederen en buiten plaatsen genoemd. Dat is prima als uitgangspunt.
Er is aandacht voor cultuur- en landschap – maar niet voor natuur. Natuur wordt hier gezien als randvoorwaarde. En hoewel via EHS, Natura 2000 en onze ruimtelijke visie wel voorwaarden geschetst worden, betekent dat niet dat hiermee alles is geregeld. Wij moeten goed opletten voor het evenwicht voor zowel cultuurhistorische als natuur belangen.
Kaders voor wat wel mag en wat niet qua bouwen en restauratie, onderhoud, beheer en exploitatie zijn erg belangrijk. Bijvoorbeeld dat wij niet toe moeten staan dat er gebouwd wordt in EHS of Natura 2000 gebied. Al heel snel is er aantasting van significante natuurwaarden. Maar natuur is meer dan randvoorwaarden.
Duurzame landgoederen is ons doel met behoud van biodiversiteit en met respect voor de natuurlijke omgeving. Duisternis, stilte, rust en ruimte, ongehinderde toegankelijkheid en ongehinderd uit- en doorzicht zijn belangrijke factoren. De ecologische waarden van toen en van nu moeten bewaard blijven. En hier missen wij in deze startnotitie toch een stuk natuur. De stuwwal met zowel droge als watervoerende beekdalen, soortenrijk moerasbos en zeldzame planten. Want het is toch niet de bedoeling dat ons prachtige landgoederen en buitenplaatsen worden veranderd tot fraaie plantsoenen waar niets te beleven is, en dat natuurbeheer afgewaardeerd wordt van ecologie tot esthetiek?
Een inventarisatie van de natuurhistorische waarden met hieronder de ecologische waarden hoort er ook bij. Want het commentaar in het geadviseerde besluit onder het punt “duurzaamheid”, waar natuur wordt opgesteld als tegenstelling tot verrommeling nemen wij aan gaat over ongewenste verbouwing, uitbouwen en nieuwbouw en niet over natuurverwildering die juist veel biodiversiteit met zich mee brengt. Graag horen wij welke overwegingen de wethouder heeft rond de natuurhistorische en ecologische waarde zodat deze ook inzichtelijk worden.
Uitgangspunt 2 en 3 in de startnotitie zijn voor ons nog niet aan de orde omdat wij eerst een onderzoek willen zien die zowel de natuur- en cultuurhistorische waarde bekijkt.
Deze huidige opdeling is alleen gebaseerd op de cultuurhistorische waarde. Zonder een compleet beeld met de ecologisch waarde erbij zijn de prioriteiten scheef. Nadat de in kaart gebrachte cultuur waarden en de nog in beeld te brengen natuurwaarden beschikbaar zijn kunnen wij in de raad een prioritering maken.
Proces: Er is een projectgroep opgezet met de discipline cultuurhistorie, landschap, ruimtelijke ordening en economische zaken. Extern deskundigheid kan monumentencommissie en Gelders genootschap zijn. Wij missen hier weer erg de ecologische en natuurhistorische kant. Kunt U ons toezeggen dat deze discipline wordt toegevoerd in de project groep? Heeft U ook al rekening gehouden met de natuurorganisaties in de belangengroep dat U wilt gaan beginnen? Overweeg U rondetafelgesprekken met alle initiatief nemers en interesseerden?
Er is 50.000€ in de reserve van het landschaps-ontwikkelingsplan voor het opstellen voor de visie. Hoeveel denkt U om hiervan uit te geven aan onderzoek? Hoe diep/grondig/ word de in kaart gebrachte inzicht in de cultuur/landschap en ecologische waarde van elk landgoed? Bent U van plan om actief op zoek te gaan naar subsidies voor dit onderzoek?
Krijgen wij een natuur en cultuur waardeonerzoek?