Vanavond bespreken we in de gemeenteraad de nieuwe milieunota 2013-2014 en het milieuprogramma 2013. In vergelijking met de oude nota's is deze een enorme verbetering – daar krijgt wethouder Erik Heinrich een compliment voor – maar er zijn nog wel wat losse eindjes vast te knopen. Als belangrijkste vinden we dat in die nota ambities op het gebied van de Renkumse biodiversiteit moeten komen. En na bespreking in de commissie Leefomgeving proberen we dat vanavond in de gemeenteraad voor elkaar te krijgen. Waarom we dat willen lees je hieronder in mijn bijdrage die ik eerder in de commissievergadering heb gegeven.

De milieunota is heerlijk verfrissend leesbaar, misschien wel de beste nota van dit college tot nu toe, het is duidelijk wat de ambities van het college zijn en niet zijn en waarom. Het is eindelijk een stap vooruit voor veel onderwerpen. Pilots met ESCOs zijn belangrijk omdat er dan professioneel onderzoek wordt uitgevoerd voor duurzame opties, zonatlas komt er aan - goed voor onze inwoners, collectief inkopen zonnepanelen is begonnen. Duurzaamheidsambassadeurs, LED verlichting in Renkum, duurzame evenementen en een revolvingfonds voor duurzaam investeren voor maatschappelijke instellingen.

Aangezien dat deze stappen voornamelijk door GL zijn aangedragen en nu in het programma staan, zal ik hier niet te lang hierbij stilstaan maar overgaan tot de vervolg stappen.

Verantwoording afleggen voor wat we doen op milieugebied is belangrijk om duidelijk te maken waarom we het doen en wat we bereiken. Het zorgt ervoor dat de brede samenhang op milieu en duurzaamheid niet verloren gaat. De duurzaamheidsnota is nu een deel van de milieunota. We zijn sinds 2010 een Millennium gemeente. Maar nergens is er een woord aan geweid. Wel onderwerpen die erbij horen maar niet de overkoepelende afspraken. Dat is bizar. Misschien juist daarom is een milieujaarverslag – als die goed wordt gedaan zo belangrijk. Want het overzicht ontbreekt anders.
Waarom dan niet één algemene evaluatie samen met het jaarlijkse milieuprogramma en de voortgang van de actiepunten, zodat het één rapport wordt ipv twee?

De milieubijeenkomst had veel deelnemers en die was goed voorbereid. Toch vinden we het te overwegen om dit in de toekomst op een andere manier te doen. Er leefde bij vele mensen frustratie na de avond over de moeilijkheden om creatieve ideeën te bespreken, die niet op de lijst van de ambtenaren stonden. Ook zou de gemeente zelf regelmatig actief op zoek moeten naar mensen met ideeën en meningen over milieu – en niet alleen om de vier jaar. Bijvoorbeeld in combinatie met de komende informatiemarkt of met de duurzaamheidsambassadeurs.

Afvalbeleid – We zijn erg benieuwd naar de voortgang – ook al is het vroeg!
Blijkbaar is er grote behoefte aan bakken voor groenafval. We hebben bij de behandeling van de afvalscheidings-plan gevraagd om ook compostbakken aan te bieden. Waarom is toch besloten om dit niet te doen?

Ook hebben we toen de wethouder gevraagd om een chip op de bakken te hebben. Komt die erop zodat dat we toekomstgericht zijn ipv over een paar jaar een nieuwe grote investering te moeten doen?
Komt er een tweede ronde voor inwoners om bakken aan te vragen? Ook om er voor te zorgen dat er meer papierbakken komen?

De nieuwe regel om maximum 12 keer per jaar afval te mogen leveren op de Veentjesbrug heeft reacties opgeroepen bij burgers die dicht bij de afvalstation wonen. Hoeveel klachten heeft U ontvangen over deze regeling tot nu toe?

Natuur en landschap missen we nog steeds in deze nota. Het komt er wel dicht bij soms, - bijvoorbeeld : in stand houden van de natuur en cultuurhistorische waarden bij de beken. Of kunstlicht kan een verstorend invloed hebben op flora en fauna of Het duister en donker landschap beschermen.

Maar we krijgen een landgoederen visie binnenkort die tot nu toe geen oog heeft voor de natuurwaarden, we hebben veel groenonderhoud in de gemeente zonder afspraken voor hoe we zorgen voor een dynamische natuur , we kappen bomen en laten een ravage achter voor dier en insect, we verschonen beken en koppelen hemelwater af zonder afspraken over de bescherming voor flora en fauna. Snippergroen wordt verkocht en onkruidbestrijding wordt wegbezuinigd zonder informatie aan de burger over de invloed op de natuur bij gebruik van gif middelen.

De nieuwe groene beschermingsgebieden, die de EHS moet vervangen zijn klaar. Nu heten ze Gelders Natuurnetwerk! In gemeente Renkum valt bijna alles onder dit beschermde netwerk. Gelukkig. Maar laten we dan ook ervoor zorgen dat het Gelderse natuur wordt, die goed is voor planten, dieren, insecten en mensen – en niet alleen onderhoudsarm als doel hebben.

In ander woorden GL vind dat uitgangspunten voor omgaan met de biodiversiteit in onze gemeente vastgelegd moet worden. Het is een overkoepelend onderwerp en hoort daarom in deze milieunota. Stimuleren van eetbare siertuinen en moestuinen, informeren over de fatale consequenties van het volledig betegelen van tuinen, afspraken over wanneer er gesnoeid wordt door de gemeente zodat insecten een kans krijgen. We overwegen dan ook om hier over een motie of en amendement in te dienen. Maar we willen natuurlijk graag eerst weten wat de wethouder hiervan vindt?

In de prestatie afspraken met Vivare 2011-2014 wordt gewerkt aan bewustwording voor energiebesparing. In februari hebben GL en D66 samen een thema-avond over zonne-energie gehouden. Hier hebben huurders bij Vivare aangegeven dat ze graag een regeling zien om überhaupt zonnepanelen op hun dak te kunnen leggen en om bij vertrek uit hun huurwoning, de gedane investeringen in zonnepanelen te kunnen overdragen aan nieuwe huurders. Omdat de prestatieafspraak afloopt in 2014 is het handig nu al te denken over nieuwe afspraken en huurders in Renkum te helpen ook zonnepanelen te kunnen aanschaffen. Welke kansen ziet de wethouder om dit te stimuleren?

In de nota staat dat, van regelgeving die in de weg staan voor duurzame ontwikkeling, bekeken moet worden of die weg kan. Kan de wethouder dan een toezegging geven dat particulieren of bedrijven kleine windmolens kunnen plaatsen op eigen dak of in de tuin? Kan dit vergunningsvrij worden gemaakt? Kan dat dit jaar geregeld worden?

Waarom zijn er geen initiatieven voor het onderzoeken van plaatsing van grote windmolens in de gemeente Renkum? Onze buurgemeenten Arnhem en Wageningen doen dat wel. Bij de oude steenfabriek vlakbij de A50, die buiten de nieuwe Gelders natuurnetwerk ligt – zou dit bijvoorbeeld kunnen.

Er is 15.000 euro uit programma 2 gehaald voor natuur en milieu educatie. Kunt U precies uitleggen hoe het geld zal worden besteed, aan welke activiteiten, door wie uit gevoerd en wat de afspraken tot nu toe zijn?

Volg de internet uitzending over dit onderwerp om te zien of we biodiversiteit op de Renkumse kaart kunnen zetten.