GroenLinks heeft in de raadsvergadering van woensdag 26 januari 2012 een motie ingediend over kernafval.
PvdA, VVD en CDA hebben de motie niet gesteund, dus nu kan Minister Verhagen dit als duidelijk signaal nemen en met zijn kernafval langs komen.
GroenLinks zal echt hier tegen blijven vechten. Wij vinden namelijk dat kernafval, dat nog minstens 240.000 jaar actief blijft, niet onder de Renkumse bodem opgeslagen moet worden.
Niettemin kan dit werkelijkheid worden want de bodem die wij hier in Renkum hebben is er helaas uitermate geschikt voor. Het geologisch onderzoeksbureau T&A Survey heeft dit in kaart gebracht volgens criteria voor kernafval-opslag zoals Minister Verhagen dat ziet.
GroenLinks vindt dat het tijd is dat ook Renkum zich uitspreekt tegen opslag van kernafval. Sinds maart 2011 hebben meer dan 20 gemeenten in Gelderland zich uitgesproken tegen opslag van kernafval op hun grondgebied. In Renkum hebben 261 mensen kenbaar gemaakt dat ze tegen kernafval in de Renkumse bodem zijn en ze hebben ook nog de moeite gedaan om de wethouder hierover een email te sturen.
Jammer genoeg hebben wij al kernafval in Nederland. Nu ligt dit bovengronds opgeslagen naast de kerncentrale in Borssele. Ongeacht de vraag of er nieuwe kerncentrales komen moet er hier een oplossing voor komen. Kernafval onder de grond stoppen is een nog slechter idee dan het bovengronds opslaan. Bovengronds kan het in ieder geval in de gaten gehouden worden.
De PvdA, die normaal tegen kernenergie is, heeft deze motie niet gesteund. Dat is jammer voor de motie maar het is ook een sterk signaal naar de inwoners van Renkum.
Er komt een stralende toekomst naar Renkum toe als de raad zich niet duidelijk uitspreekt tegen kernafval. Wie zwijgt stemt toe! De kans wordt groter dat wij kernafval krijgen in Renkum als wij ons niet expliciet uitspreken tegen opslag onder Renkums grondgebied.
Met deze motie zegt GroenLinks duidelijk Nee geen kernafval – niet in Renkum – maar wat ons betreft ook niet in de rest van Nederland. Stoppen met kernenergie, het
resterende afval in de gesloten centrale bewaren, en overschakelen op hernieuwbare, schone energie.
Blijf je stem tegen kernafval in Renkum laten horen. Dit kan via win een megaton; een website van Greenpeace. Via deze site kun je een reactie sturen naar ons college van burgemeester en wethouders.