Gemeente Renkum bereidt zich voor op de Omgevingswet. Wat vind jij belangrijk voor onze leefomgeving, binnen en buiten de dorpen? Laat nu je stem horen!
Commissielid Maryse Kusse legt uit hoe Renkum een Omgevingsvisie maakt en waarom het belangrijk is om nu jouw mening te geven.

De leefomgeving centraal

Nederland kent talloze wetten en regels op het gebied van de leefomgeving: bouwen, verkeer, wonen, erfgoed, milieu, natuur en water. Een ingewikkeld geheel waarin bijna niemand meer de weg kan vinden. Daarom komt er in 2022 de Omgevingswet: één wet die alle wetten op het gebied van de leefomgeving vereenvoudigt en bundelt.
Van een wirwar aan regels gaan we naar een inzichtelijk en voorspelbaar stelsel dat eenvoudig is in gebruik, de leefomgeving centraal staat, er ruimte is voor maatwerk en er snellere en betere besluitvorming kan plaatsvinden over projecten in onze fysieke leefomgeving. Waar mogelijk komt er meer ruimte voor initiatief en procedures worden korter. Alle digitale informatie is straks op één plek te vinden.
 

Maryse Kusse: "De Omgevingswet richt zich ook op meer duurzaamheid en gezondheid, meer maatwerk en het beter betrekken van de samenleving bij ruimtelijke plannen."

 

Samen met inwoners
Bij de Omgevingswet horen nieuwe ‘instrumenten’, zoals de omgevingsvisie, het omgevingsplan en het programma. De gemeente Renkum wil samen met haar inwoners komen tot één omgevingsvisie voor haar grondgebied. Dit is een toekomstvisie voor onze leefomgeving. Het is geen optelsom van bestaand beleid maar een samenhangende visie over alle terreinen van de ruimtelijke leefomgeving. De inbreng van inwoners is daarbij van cruciaal belang. Immers, inwoners, bedrijven en organisaties maken Renkum.
 

Maryse Kusse: "Het is belangrijk dat iedereen kan meedenken over de Omgevingsvisie."

 

Er is de afgelopen maanden gewerkt aan een Plan van Aanpak waarbij ook inwoners van de gemeente Renkum op allerlei manieren betrokken zijn geweest o.a. door straatinterviews en vergaderingen met diverse doelgroepen, burgerinitiatieven en dorpsplatforms. Vanaf nu start het participatieproces voor de omgevingsvisie in onze gemeente. Zo heb je mogelijk via Renkum Spreekt de online enquête ontvangen, waarbij je door het invullen van de vragenlijst kunt laten weten wat je belangrijk vindt in onze gemeente en welke ideeën u heeft voor onze toekomst. Nog niet aangemeld bij Renkum Spreekt? Dat kan alsnog! Ga naar www.renkumspreekt.nl.

 

Dit is het moment om je stem te laten horen.
 

 

Laat je nu horen
Wat vind jij belangrijk? Natuur, landschap, klimaat en milieu bijvoorbeeld. Vul de enquete in! De komende maanden zijn nog meer laagdrempelige projecten waaraan iedereen kan deelnemen. Houd onze sociale media in de gaten.