GroenLinks is trots op deze sterke visie. Het is een resultaat van samenwerking tussen college, ambtenaren, raad, inwoners en betrokken organisaties. Een proces om positief op terug te kijken.

Raadslid Sophie Engelsma:

"Het is een prachtig stuk geworden vol met onderwerpen waar GroenLinks erg gelukkig van wordt. We noemen er een paar:

  • We worden koploper in duurzaamheid, door samen te werken met onze inwoners, met de regio, met ondernemers en instellingen. We worden energieneutraal, investeren in duurzame mobiliteit, klimaatadaptatie en een circulaire economie.

  • We beschermen ons ecologisch kapitaal; de bossen, uiterwaarden en natuurgebieden en de beekdalen. We versterken de ecologische verbindingen, we zetten in op natuurontwikkeling en herstellen de sprengen en beeklopen.

  • We zorgen dat ruimte voor recreatie en toerisme hand in hand gaat met bescherming van kwetsbare natuur.

  • De gemeente neemt een faciliterende, stimulerende en flexibele houding aan bij inwonersinitiatieven.

  • En tot slot is er een dorpsgerichte visie voor elk dorp, passend bij het karakter van het dorp."
     

Geen grootschalige bouw
"Komen er honderden woningen in het buitengebied? Bij veel mensen in onze gemeente sloeg hun hart een slag over bij die gedachte. Ook bij ons. Meer dan tweeduizend inwoners tekenden een petitie tegen dat schrikbeeld. Met succes, want het amendement werd sterk veranderd. Het is goed en belangrijk dat de volksvertegenwoordiging luistert naar inwoners die meegedaan hebben aan het participatieproces en degenen die hun stem via de petitie lieten horen.

Als constructieve partij zijn we wel in gesprek gebleven. Dat betekent dat er nu een sterk verzacht amendement ligt, waarin heel veel pijnpunten er voor ons uitgehaald zijn. Het gaat niet meer over grootschalige bouw of honderden woningen. Wel over een positieve grondhouding ten opzichte van initiatieven. De voorwaarden waar die initiatieven aan moeten voldoen, zijn hetzelfde gebleven.
De opstellende partijen zetten stappen in onze richting en wij zetten een stap in hun richting. Het resultaat telt.
Laat helder zijn: GroenLinks is en blijft voor bescherming van het buitengebied. En dat kan met deze Omgevingsvisie ook nog steeds uitstekend."

“ GroenLinks is en blijft voor bescherming van het buitengebied. Dat kan met deze Omgevingsvisie uitstekend.



 ”
Sophie Engelsma Raadslid