Spelen in het groen

Welke verhalen van inwoners inspireren ons? Lees hier waar de Oosterbeekse Rivka Schwandt gelukkig van wordt. En wat ze zou willen veranderen.

Waar word je gelukkig van?

Ik word blij van natuurlijke plekken - en dan vooral in de bebouwde omgeving, omdat het daar zo nodig is - die gemaakt zijn om uit te dagen en aanzetten tot spel, vriendelijkheid en ontmoeting. Omdat de omgeving in sterke mate bepaalt welk spel de kinderen spelen en hoe we met elkaar omgaan moet er meer natuur in de stad worden getrokken en op openbare plekken geïntegreerd worden. Want juist natuur stimuleert deze aspecten. Daarom ben ik zelf begonnen door samen met een groep ouders en andere betrokkenen het schoolplein van de kinderen groener en uitdagender te maken. En dat is gelukt! De opening was dit najaar en het is een genot om de kinderen met veel meer groene mogelijkheden hun spel te zien spelen.

Wat zou je willen veranderen?

Regelmatig kom ik op een plek in de stad, en dan vooral in Duitsland, waar ik denk; ‘ja, hier hebben ze het begrepen’. Het lijkt alsof (natuur)speelplaatsen in Duitsland altijd een onderdeel moeten zijn van de planologie van een gebied. En terecht. In Berlijn bijvoorbeeld zijn er op tal van plekken natuurspeelplaatsen midden in de stad gerealiseerd: plekken waar kinderen met de elementen kunnen spelen, terwijl de ouders meespelen of op een bankje of cafeetje even kunnen ontspannen. Op die manier kan de stad op een andere manier gaan leven, kan het veel meer een gezamenlijke buitenruimte worden die zelfs ook gezonder en koeler is. Dát zou ik op meer plekken willen creëren. Onze eigen omgeving leent zich hier uitstekend voor.
 

"De wereld groener, speelser en milder maken, daarvoor wil ik me inzetten."