Persoonsgebonden budgetten voor de zorg worden sinds 1 januari door de Sociale Verzekeringsbank uitbetaald. Deze omschakeling heeft in het hele land voor chaos gezorgd. Op 3 Juni 2015 konden men in de NRC lezen dat een aantal gemeenten zelf persoonsgebonden budgetten voorgeschoten om te voorkomen dat zieke inwoners of hulpverleners in ernstige problemen komen. Zeker zeventien gemeenten hebben dat gedaan.
Nog eens zeven gemeenten hebben hiervoor uit voorzorg een noodvoorziening getroffen. Het gaat om zowel grote als kleine gemeenten, in het hele land. Sommige gemeenten betalen patiënten direct, andere de zorgverlener.
Charlotte de Roo heeft het college gevraagd of er ook in Renkum inwoners zijn die door de late uitbetaling van de Sociale Verzekeringsbank in problemen zijn gekomen. GroenLinks vindt het van groot belang dat de gemeente alles in het werk stelt om de overgangsproblemen op te lossen en mensen in kwetsbare situaties te ondersteunen. Zorgprofessionals horen zich geen zorgen te maken om hun inkomen en cliënten moeten er op kunnen vertrouwen dat zij zorg blijven ontvangen.
De vragen die wij gesteld hebben:
1. Eerder heeft het college laten weten nog geen compleet overzicht te hebben van de stand van zaken in het sociale domein. Het nieuwe systeem is nu bijna een half jaar van kracht, is er inmiddels duidelijkheid over het aantal cliënten in onze gemeente dat een PGB ontvangt? Zo ja, om welk aantal gaat het?
2. Hoeveel hiervan hebben zich gemeld bij de gemeente met problemen rond betalingen?
3. Indien er zich problemen hebben voorgedaan of nog gaan voordoen met de uitbetaling van een PGB door SVB, is het college bereid om net als 17 andere gemeenten het bedrag voor te schieten als noodvoorziening, zodat mensen wel zorg kunnen blijven ontvangen?
Zodra er antwoorden zijn, zullen wij deze ook op de website plaatsen.
Het artikel in NRC is hier na te lezen: http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2015/juni/3/gemeenten-omzeilen-svb-en-betalen-patienten-zelf-1503937