Al jaren vragen wij om ecologisch en gifvrij beheer van de natuur in onze gemeente. Vandaag maakte de gemeente bekend een boeiend experiment te starten op dit gebied: de inzet van varkens bij het bestrijden van Japanse Duizendknoop. Op 2 maart is er een informatiebijeenkomst over de methode. Lees verder voor het persbericht dat de gemeente vandaag verstuurde.

'In april start de gemeente Renkum met een proef voor het bestrijden van de Japanse Duizendknoop door varkens, zogenaamde Bonte Bentheimers. Deze varkens gaan dit onkruid op een biologische en milieuvriendelijke manier te lijf. Voor Nederland een unieke proef.

Al jarenlang groeit de plant Japanse Duizendknoop in de berm langs de Nico Bovenweg in Oosterbeek. Dit onkruid verdringt de oorspronkelijke flora en kan op termijn schade opleveren aan infrastructuur en gebouwen. Op maandagavond 2 maart is er om 19.30 uur een informatiebijeenkomst over deze proef in de trouwzaal van het gemeentehuis in Oosterbeek.

Onderzoek naar bestrijding
De ideale manier voor het bestrijden van de Japanse Duizendknoop  is tot nu toe niet gevonden. Vele onderzoeksinstituten in binnen- en buitenland doen hier onderzoek naar. De gemeente doet mee aan een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, waarin gezocht wordt naar een geschikte methode. Los van dit onderzoek proberen wij als gemeente ook andere oplossingen te zoeken voor de bestrijding. Bijvoorbeeld met deze proef.

Proef met begrazing door varkens
Door het continu begrazen van het terrein aan de Nico Bovenweg door deze varkens, worden  de ondiepe wortels en de bovengrondse delen van de Japanse Duizendknoop weggevreten. De verwachting is dat deze plant hierdoor uitgeput raakt en uiteindelijk afsterft. Of dat al na één seizoen gebeurt, moet blijken.'

Meer weten over Bonte Bentheimers? Kijk op MergenMetz.nl.