Uit onderzoek blijkt dat vleesproducten een enorme impact hebben op het milieu door de broeikasgassen die vrijkomen bij het productieproces. Zo stoot een kilo rundvlees zo’n 16 kilo CO2 uit, terwijl een kilo bewerkte soja het houdt bij 1,1 tot 2,6 kilo CO2. De gemiddelde Nederlander eet op het moment 700 gram vlees per week. Door een aanpassing in het aanbod van de catering kan hier een relatief makkelijke besparing op worden behaald.
GroenLinks wil dat gemeente Renkum verder gaat dan vegetarisch cateren aan de raad en de medewerkers. Wij zien graag dat de gemeente Renkum ook lokaal inkopen doet, om zo de voedselketens te verkorten. Dit heeft een positief effect op de lokale economie en levert een CO2 besparing op in de vorm van transport. Met het doel wat de gemeente zichzelf en haar inwoners heeft gesteld om in 2040 energieneutraal te zijn, heeft het de verantwoordelijkheid zelf ook zo duurzaam mogelijk te handelen. Raadslid Sophie Engelsma vroeg namens GroenLinks aan het college of ze bereid is deze handschoen op te pakken en voor vegetarische catering te kiezen. Zo kunnen we weer een stap zetten op weg naar een duurzamer Renkum. De vragen worden binnen een maand schriftelijk beantwoord.