De crisishulp voor kwetsbare kinderen en volwassenen moet op orde zijn. Bij Veilig Thuis Midden Gelderland werden door de inspectie zeven verbeterpunten geconstateerd. Eveline Vink stelde daarover vragen in de raad. Het college laat schriftelijk weten dat onze zorg over Veilig Thuis gedeeld wordt, dat er vooruitgang wordt geboekt op de kritieke punten en dat de ontwikkeling nauw gevolgd wordt.

Vraag

Eind 2015 heeft de inspectie een onderzoek gedaan naar de kwaliteit van alle 26 regionale organisaties van Veilig Thuis. Het rapport daarover verscheen in april 2016. Voor heel Nederland zijn de resultaten zorgelijk, Gelderland-Midden scoort op 17 van de 24 criteria voldoende en de rest onvoldoende. Een van de problemen waar Gelderland-Midden mee kampt is een goede en veilige dossiervorming. Informatie staat in verschillende systemen, en informatie van de voorgangers van Veilig Thuis of bij andere regio-organisaties van Veilig Thuis kan soms niet worden opgevraagd. Volgens het onderzoek is er inmiddels een nieuw registratiesysteem aangeschaft en staan alle problemen op de nominatie om te worden verholpen.

1. Hoe controleert het college of deze problemen inderdaad opgelost worden?



Antwoord

Veilig Thuis heeft een verbeterplan (december 2015) opgesteld naar aanleiding van het concept inspectierapport (september 2015). Alle verbetermaatregelen zijn opgenomen in de ontwikkelagenda welke staat opgenomen in het organisatie en beleidsplan Veilig Thuis Midden Gelderland en Noord & Oost Gelderland 2016. In juni 2016 heeft Veilig Thuis een geactualiseerd verbeterplan gepresenteerd.

Veilig Thuis rapporteert hun vorderingen aan de colleges van alle regio gemeenten. Immers, het hebben van een Veilig Thuis (AMHK) is wettelijk een college bevoegdheid (art.4.1.1 Wmo2015). Daarnaast is er namens de regio met de gemeenten Ede en Arnhem ambtelijk kwartaaloverleg met Veilig Thuis. Indien nodig vaker. Hierbij worden ook de signalen van netwerkpartners besproken. Wanneer mogelijk worden signalen eerder per mail doorgestuurd en wordt er via de mail verder informatie uitgewisseld.

Tot slot is er regionaal ambtelijk overleg waarin de vorderingen worden besproken. In dit ambtelijk overleg worden ook de bevindingen van de netwerkpartners (zoals politie, gemeenten, JBGld, WSG, LdH en de RvdK) besproken.

Zo vindt controle op de rapportage en uitvoering van het verbeterplan plaats.

Veilig Thuis heeft ons een tussentijdse rapportage gestuurd (1 mei 2016) naar aanleiding van de commotie over Veilig Thuis Nijmegen. Uit deze rapportage blijkt dat Veilig Thuis inmiddels voldoet aan 22 van de 24 kwaliteitseisen van de inspectie. In juni 2016 zal Veilig Thuis wederom aan ons rapporteren.

Vraag

2. Hoe worden wij als raad op de hoogte gehouden van de vorderingen?



Antwoord

Wij kunnen u aan de hand van de rapportages en ambtelijke terugkoppeling vanuit onze actieve informatieplicht informeren over de vorderingen. Daarnaast staat het u te allen tijde vrij om ons (schriftelijk) vragen te stellen, waarop wij dan (schriftelijk) zullen reageren.



Vraag

Een ander punt waarin onze regio tekortschiet is de daadkracht buiten kantooruren. De telefoon wordt wel opgenomen, maar er is niet altijd iemand van Veilig Thuis aan het werk die de wettelijke bevoegdheid heeft om in te grijpen. Veilig Thuis Gelderland-Midden schiet tekort bij het uitvoeren van crisisinterventie buiten kantooruren.

3. Welke stappen heeft het college ondernomen om deze situatie te veranderen en de veiligheid van onze inwoners ook buiten kantooruren te garanderen?

Antwoord

De bereikbaarheid van bevoegd personeel buiten kantooruren is inmiddels geregeld, zodat de noodzakelijke acties bij melding kunnen worden uitgezet. Daarmee is de bereikbaarheid op orde. Maar de beschikbaarheid van iemand met de juiste professionaliteit en wettelijke bevoegdheid is niet optimaal. Er wordt aan gewerkt en hierbij wordt ook de samenwerking gezocht met andere 24/7 bereikbaarheidsdiensten. Anders wordt het een erg kostbare aangelegenheid.