In de raadsvergadering van april is het LandschapsBasisPlan vastgesteld. In dit stuk zet Renkum haar visie op landschap neer voor de komende jaren. De vaststelling is een belangrijke stap in het verder beschermen, verbeteren en koesteren van het landschap in onze mooie gemeente. Norbert Mergen en Charlotte de Roo spraken namens GroenLinks in de commissie en raad over het belang van biodiversiteit, klimaatverandering, natuurlijk beheer en de waarde van ons landschap.

Als er iets kenmerkend is voor de gemeente Renkum, is het wel het landschap en haar natuurwaarden. We hebben er veel van en het is ons kapitaal. Zonder dit waren er geen landgoederen, had Willem III nooit Oranje Nassau Oord gevestigd, waren de Oosterbeekse School en Pictura Veluvensis er vermoedelijk niet geweest, was er nauwelijks recreatie toerisme en, het allerbelangrijkste, de meeste inwoners van onze dorpen wonen hier omdat het zo mooi en natuurrijk is.

Het landschap en haar natuurwaarden is ons kapitaal dat we moeten koesteren. En om dit blijvend te doen renderen, moeten we er ook in investeren en natuurwaarden herstellen waar dat nodig is.
De biodiversiteit staat in Nederland zwaar onder druk, niet in de laatste plaats door de intensieve landbouw en veehouderij.

GroenLinks ziet een toekomst waarin natuurwaarden en agrarische activiteiten hand in hand opgaan en elkaar versterken. Zoals het duizenden jaren, tot kort na de Tweede Wereldoorlog was. Goed boeren bevordert de biodiversiteit. Landbouwenclaves in bosrijke gebieden kunnen een bron van leven zijn.
Landgoederen worden, voor zover dat mogelijk is, in hun oude glorie hersteld met betoverende zichtlijnen door eeuwenoude  dalen. En met het oog op de klimaatveranderingen zijn de beken reservoirs voor droge tijden en de bossen worden dusdanig beheerd dat ze koele oases vormen in tijden van hitte.

De discussie in de raad spitste zich toe op het Heelsums beekdal. Dat is een van de parels van de Veluwezoom. GroenLinks wil op termijn dat bedrijvigheid uit dit unieke Beekdal vertrekt en naar bedrijventerreinen verhuist. GroenLinks wil dat Schut papier en loonbedrijf Gerritsen op termijn verdwijnen uit de Heelsums Beekdal. Jammer genoeg waren alleen GroenLinks en D66 hier voor.
Bedrijven horen gewoon op bedrijventerreinen. Voor natuur, recreatie en toerisme is dit veel beter. Extensieve landbouw, liefst biologisch, is wel mogelijk in een deel van dit beekdal. Dat bevordert ook de biodiversiteit.

Het LandschapsBasisPlan is een sterke visie om goed beleid op te bouwen de komende jaren en dat is en blijft voor GroenLinks een belangrijk onderwerp.