Wij maken ons zorgen over het tempo van de energietransitie van de bestaande woningen in de gemeente Renkum. Er zijn nog veel stappen nodig om klimaatneutraal te worden.
Alle woningeigenaren krijgen van het Rijk begin 2015 een brief met een voorlopig energielabel van hun woning. Dit is afgesproken in het (landelijke) Energieakkoord. Dat is een mooi moment om eigenaren van woningen te stimuleren om maatregelen te nemen, die hun woning energiezuiniger maakt en/of zelf energie op te wekken.
De subsidie voor isolatiemaatregelen van de eigen woning is net weer vastgesteld met het nieuwe budget van de provincie en daarmee kunnen er ongeveer 250 woningen geïsoleerd worden.
Het lijkt ons het goede moment om juist nu het energielabel verplicht wordt ook aandacht te geven aan de duurzaamheidslening die de gemeente aanbiedt aan eigenaren van een woning met een WOZ-waarde niet hoger is dan €350.000 .
Die lening geeft ook de mogelijkheid om extra isolatie aan te brengen, maar ook om zonnepanelen, een HRe ketel of een warmtepomp te plaatsen. De duurzaamheidslening is altijd 3% lager dan de marktrente. De marktrente is nu 3,5%. De burger leent dan tegen 0,5% rente. Dat is spotgoedkoop en lager dan de inflatie. Juist in combinatie met de isolatiesubsidie kunnen dan meer maatregelen genomen worden.
Vragen
Wij hebben de volgende vragen gesteld aan het college:
1. Op welke manier informeert het college over de duurzaamheidslening op dit moment behalve op de gemeentelijk website? Kan informatie automatisch verstrekt worden als er een bouwvergunning wordt aangevraagd? Zijn de makelaars in gemeente Renkum in bezit van een brochure met alle relevante informatie, die ze kunnen verstrekken aan kopers van een huis in onze gemeente?
2. Bent u bereid om onze burgers te informeren over de Renkumse duurzaamheidslening voor particulieren in Hoog en Laag op hetzelfde moment als u hen informeert over de isolatiesubsidie? En bent u bereid vaker dan nu het geval is te communiceren over isolatiesubsidie en de duurzaamheidslening?
3. Krijgt de gemeente ook de informatie over het energielabel, dat is toegekend per huis in onze gemeente of kan de gemeente daar inzicht in krijgen?
4. Bent u bereid om op basis van de gegevens over het toegekende energielabel in bepaalde wijken veel intensiever te communiceren over de stappen die burgers zelf kunnen zetten om hun woning beter te isoleren en meer hernieuwbare energie op te wekken? Of op welke andere wijze zou de gemeente hierop in kunnen spelen?