De gemeenteraadsverkiezingen zijn voor GroenLinks succesvol verlopen. Dat geldt voor het hele land, maar zeker voor de gemeente Renkum. Maar liefst 14,9 % van de stemmen (een stijging van 0,9%) is voor een gemeente als Renkum een meer dan voortreffelijk resultaat.
Ik wil hier trouwens ook het klinkende resultaat van D66 Renkum noemen. Natuurlijk heeft deze partij lokaal de landelijke wind in de rug gehad. Anderzijds hebben Jasper Verstand en zijn mensen zich op een creatieve manier laten zien als partners in duurzaamheid en dat is een hartelijke gelukwens waard!
/* /*]]>*/
Wij van GroenLinks hebben ook een heel goede verkiezingsst(r)ijd achter de rug. Met goed bezochte inhoudelijke bijeenkomsten, die veel aandacht trokken en waardoor onze standpunten aangescherpt werden. Gelijktijdig hebben we hierdoor onze contacten met het zo belangrijke maatschappelijk middenveld kunnen versterken. Want in deze financieel krappe tijden zullen we als gemeente vooral veel en creatief moeten samenwerken met onze inwoners, bedrijven en hun organisaties.
Wat mij betreft, ik schreef het al vaker, kan de campagne nu echt beginnen. Voor de verkiezingen wordt er altijd veel geroepen. De standpunten vliegen je om de oren. Na de verkiezingen komt het aan op realiseren. En daar zijn de fractie van GroenLinks en ik als wethouder de afgelopen vier jaren uitstekend in geslaagd.
Financiën op orde
Neem nu de financiën van de gemeente Renkum. De afgelopen jaren zijn die behoorlijk op orde gebracht. Er is fors bezuinigd, er waren jaarlijkse rekeningoverschotten, er is daardoor een veel betere reservepositie ontstaan, we hebben een sluitende meerjarenbegroting en toch zijn de lokale lasten slechts bescheiden gestegen. Natuurlijk is die verbeterde financiële positie een verdienste van mijn collega wethouder Heinrich van financiën. Maar het waren collega Peek (welzijn, zorg, onderwijs) en ik (o.a. duurzaamheid, verkeer, wijkbeheer, sociale zaken) die de portefeuilles beheerden waaruit de meeste centen worden uitgegeven. Dat het financieel dus al die jaren goed is gegaan met deze gemeente is dus vooral ook een verdienste van Peek en van Uitert.
Het toont maar weer eens aan dat GroenLinkse bestuurders uiterst bedreven kunnen zijn in het mede beheren van de gemeentelijk portemonnee. Niet alleen het zuinig omgaan met budgetten was de afgelopen periode een van mijn specialiteiten, ook met het binnenhalen van subsidies en particuliere bijdragen voor gemeentelijke doelen ben ik uiterst succesvol geweest.
Dirk wil zijn karwei afmaken
Kortom ik ben bepaald nog niet klaar met het karwei waar ik, nu al weer vijf en een half jaar geleden, aan begonnen ben in deze mooie gemeente.
Wie mijn weblogafleveringen volgt weet dat ik nog tal van ambities heb. In het belang van de gemeente Renkum en haar inwoners wil ik mijn ervaring, deskundigheid en netwerken dan ook graag als wethouder nog een periode inzetten. Daarom heb ik van meet af aan laten weten dat ik met mijn vijfde plaats op de kieslijst van GroenLinks liet zien niet in de gemeenteraad te willen maar wel volop beschikbaar te zijn voor een functie als wethouder.
Daarom heb ik ondanks veel voorkeurstemmen -237 is genoeg voor een raadszetel- laten weten deze zetel niet te willen bezetten. In overleg met bestuur en (nieuwe) fractie heb ik ook besloten om me niet nu te laten benoemen als raadslid om me dan wat later weer terug te trekken, of ik nu wethouder wordt of niet.
Ik vind dat die raadszetel van mij beter bezet kan worden door GroenLinkser nummer vier Bas Rodenburg. Met Bas krijgt de gemeenteraad er een prima lid bij!. Hij is een jonge gedreven vent. Het is goed dat hij de kans krijgt zijn politieke talenten verder te ontwikkelen. En dat is voor mij nog een extra argument om als ervaren politicus van 59 niet een zetel te willen bezetten in het algemeen bestuur van de gemeente, terwijl mijn ambitie juist is om een constructieve bijdrage te leveren aan en in het dagelijks bestuur.
Duurzaam en solidair
Inmiddels heeft de VVD, als grootste partij , het initiatief voor de college onderhandelingen genomen. Er zijn met de Renkumse uitslag tal van coalities mogelijk. Als het om coalitievorming gaat heeft GroenLinks duurzaamheid en solidariteit hoog in het vaandel staan. Gelukkig zijn groen en sociaal ook prominent terug te vinden in een aantal andere verkiezingsprogramma’s.
In dat verband is het wel aardig om de groene vergelijking van lokale verkiezingsprogramma’s te lezen. Helaas werd deze vergelijking op een dusdanig laat moment bekend dat deze bij de verkiezingen in Renkum geen rol meer kon spelen. Het onderzoek is opgesteld door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en te vinden
op http://www.nederlandscultuurlandschap.nl/actueel21.htm. Uit het onderzoek komt GroenLinks Renkum zeer goed uit de bus. Dat geldt overigens ook voor D66 Renkum en in iets mindere mate voor de Renkumse PvdA. De andere Renkumse partijen scoren duidelijk minder op groen.
Duurzaam duurt het langst
Nog tijdens de verkiezingsavond liet Marjolijn Pols, lijsttrekker van de VVD, het programma van GroenLinks een feestprogramma te vinden. Zulke kwalificaties vind ik altijd lastig. Ik voel dan al snel de behoefte om met een verdedigende reactie te komen. Maar ik kan die deze keer onderdrukken. Ik weet hoe wij de afgelopen jaren campagne gevoerd hebben en ook welke mooie resultaten dat heeft opgeleverd. Bij de VVD komen ze waarschijnlijk alleen op dure feestjes. Wij van GroenLinks weten en hebben bewezen dat het ook heel goed mogelijk is om in krappe tijden, met de hand op de knip, duurzaam feest te vieren. En dat willen we de komende vier jaar opnieuw bewijzen. Want duurzaam duurt het langst: hoe minder we als gemeente verspillen hoe minder we de gemeenschap en het milieu belasten.