Vandaag was er een raadsvergadering met algemene beschouwingen. Op de agenda stond het meerjarenbeleidsplan, een document waarin het college haar plannen voor de komende jaren presenteert. Elke partij reageert op de plannen. Hier lees je de reactie van onze fractie, uitgesproken door fractievoorzitter Charlotte de Roo.
We behandelen hier het eerste meerjarenbeleidsplan op basis van het nieuwe coalitieakkoord. Met de inwoners samen maken we Renkum sociaal en solidair, gaan we voor een klimaat neutrale gemeente en voor leefbaar groen in onze dorpen.
Er wordt gevraagd om het meerjarenbeleidsplan vast te stellen. Mijn fractie kan hiermee instemmen. Want de visie en richting van het MJB, daar zijn wij het als GroenLinks in grote lijnen mee eens.
Ook is er een nieuwe indeling van de begroting gemaakt om goed in te kunnen spelen op de veranderingen in het sociale domein. De bundeling van de huidige programma’s 1 en 2 vinden wij een goede zaak. Daardoor krijg de ontschotting vorm en de uitvoering wordt meer een geheel. Het ene programma heeft het andere nodig om een succes te kunnen worden. Verantwoording op product niveau zorgt dat de raad zijn controletaak goed kan uitvoeren. Dit komt terug in de financiële verordening volgende maand.
Hier en daar hebben we natuurlijk een paar kanttekeningen en daar zal ik nu op in gaan.
Inwoners
De kern van het nieuwe coalitieakkoord is de nieuwe stijl van besturen; onze besturingsfilosofie.
Loslaten en op eigen benen staan! De maatschappij vraagt erom, de gemeente moet mee. Zowel in bestuurlijke als in financiële zin. Maar wanneer laat je los, hoe laat je los en wat laat je los? Ter vergelijking: Jij gaat het ouderlijke huis uit - het is voor sommigen hier al lang geleden - maar toch herinneren we ons hoe dat was. Vrijheid om zelf te bepalen hoe jij het wilt hebben, kansen om het zelf op te pakken, eindeloze mogelijkheden. Dat levert veel goeds op, maar soms gaat het niet helemaal zoals wij dat hadden ingeschat. En wat dan?
De nieuwe besturing metode zal moeten groeien van beide kanten. Zowel van de kant van de burger als van de gemeente. Wat wil de inwoner, hoe borg je de democratie en de belangen van minderheden? Het komt niet vanzelf. We kennen allemaal het voorbeeld: als moeder de was doet van de kinderen die het huis uit zijn, dan blijft de was komen.
Soms is er een investering nodig om die zelfstandigheid te stimuleren. Participatie is goed. Alle vormen zijn ons even lief. De dorpsplatformen is er een van, maar participatie vindt ook nu al plaats bij de scholen en verenigingen.
We streven ernaar financiële middelen beschikbaar te stellen waaruit burgerinitiatieven worden ge-co-financiert. Het gaat ons om de ondersteuning om die participatie van de grond te krijgen zoals recent met is gebeurt met 6 dorpen schoon en project zwerfafval. Een het gaat ons ook om projecten zoals de herinrichting van de centra van Renkum en Doorwerth.
Het gaat dus niet alleen om wat we als gemeente gaan doen, maar juist om hoe wij het gaan doen! Zodat de gemeente niet de was blijft doen de volgende 4 jaar.
Sociaal
In het sociale domein geldt voor GroenLinks:
Zelfredzaamheid staat voorop, maar we ondersteunen mensen als ze dat nodig hebben. We mogen mensen niet tussen de wal en het schip laten vallen. Dit is mensenwerk en vergt ook begrip en inlevingsvermogen.
Daarom zegt GroenLinks: Armoedebeleid! Juist nu. De economische crisis is nog niet voorbij. Goed beleid waarin het kind centraal staat is nodig. Armoede treft steeds meer kinderen. Steeds vaker maken gemeenten speciaal beleid voor kinderen. Voorbeelden: Vouchers voor winterkleren en een participatiekaart voor sport en cultuur. Dit is echt niet een probleem dat alleen in de grote steden speelt; het speelt ook in onze dorpen. Vaak gaat armoede gepaard met een onderwijsachterstand en meldingen van kindermishandeling. Wij vinden een speciaal kinderpakket, focus op kinderen nodig! We kijken dan ook met verlangen uit naar de nota armoedebeleid.
De bijstand is fors gestegen, volgens sommige analyses zelfs met 20% in gemeente Renkum. De werkloosheid zal in Gelderland nog hoog blijven tot 2020. Mensen moeten langer doorwerken voor ze met pensioen gaan. Voor 55 plussers en jongeren zal het sowieso moeilijk blijven om werk te vinden. Wij constateren dat er voor de gestegen bijstandsuitgaven extra geld nodig is. En vooruitkijkend is het duidelijk dat dit een grote opgave blijft!
Betaald werk is het belangrijkste middel om zelfredzaam te worden. Wat hebben we te bieden voor mensen op weg naar werk? Stageplekken zijn heel belangrijk, maar ook meer scholing, en voor sommigen zinvol vrijwilligerswerk. Laten we kijken of de aanpak via Randstad werkt.
Groen
Mijn fractie ziet ook kansen in de toeristische sector, kansen die op dit moment niet genoeg worden benut. Werk hier aan door reclame te maken voor onze bijzondere natuur- en landschapsgebieden. De botsing tussen het rivierengebied en het Veluwe is uniek in Nederland. Werk eraan door onze recreatiegebieden te stimuleren, te ondersteunen en te onderhouden. Het opknappen van het fietspad over de Reijerscamp in Wolfheze hoort hier ook bij. Een wens die alle fracties deelden in het verkiezingsdebat in maart.
Landgoederen wordt vaak genoemd in het meerjarenbeleidsplan. Het landschap waar ze deel van uit maken willen we benutten, beleven en beschermen, dat is de basis. Juist daarom willen we het college op het hart drukken om het bijzondere landschap in Renkum als een geheel/ integraal te behandelen. De samenhang zal elk onderdeel ten goede komen. We verwonderen ons er dan ook over dat het thema Landschap niet apart wordt ondersteund. Een voorbeeld van de integrale aanpak is het Renkums beekdal met het informatiecentrum de Beken. Graag horen we van het college hoe zij de integrale benadering gaat stimuleren.
Klimaat
Klimaatveranderingen gebeuren ook lokaal, daarom is ook een lokale aanpak nodig. Denk aan ruimte voor de rivier, verdroging afgewisseld door tropische stortbuien. Hoe bereiden we ons daarop voor?
Deze zomer waren er net als vorig jaar enorme regenbuien met veel wateroverlast. In Arnhem was het bijzonder erg. Zelfs de buitenlandse TV zenders hadden filmpjes van Arnhemse straten die in rivieren waren veranderd. Daarbij vergeleken viel het in Renkum mee, maar dat komt omdat er in onze gemeente al veel eerder begonnen is met aanpassing aan de klimaatverandering. We hebben programma’s als afkoppeling hemelwater gedaan. Er zijn wadi’s aangelegd. Het is belangrijk dat lokale oplossingen besproken worden met de inwoners. Ook om te laten zien wat mensen zelf kunnen doen om de overlast van water te beperken.
We werken aan het tegengaan van klimaatverandering. Zelf hernieuwbare energie opwekken in de vorm van zonnepanelen is populair. Het is heel goed dat er nu goedkope leningen komen voor maatschappelijke organisaties om zelf schone energie op te wekken en om zelf energie te besparen.
Voor de huurders van sociale woningbouw mag er wel een schepje duurzaamheid bovenop. De nieuwe prestatieafspraken met Vivare zien we in dit licht.
Bij nieuwbouw van koopwoningen is het jammer genoeg nog niet verplicht door de landelijke overheid om energieneutraal te bouwen. Hier moet er een andere strategie te pas komen. Bijvoorbeeld afspreken dat de daken van nieuwbouwwoningen altijd op het Zuiden gericht moeten zijn, zodat naderhand zonnepanelen en zonnecollectoren optimaal aangebracht kunnen worden. Op deze manier kan energieneutraal later alsnog bereikt worden.
Onze conclusie is dat we op de goede weg zijn. De basis is gelegd. Nu snel aan de slag. Samen met inwoners maken we Renkum sociaal en solidair, gaan we voor een Klimaatneutraal gemeente en voor leefbaar groen in onze dorpen!