Vroeger konden inwoners van Renkum een 'groene stoeptegel' voor hun deur aanvragen om aan te geven dat daar niet gespoten mocht worden. Toen de gemeente Renkum een aantal jaren geleden stopte met spuiten verloor de tegel ook zijn betekenis en werd afgeschaft. Sinds 2011 is de gemeente weer begonnen met spuiten, niet alleen op kleine, moeilijke plekken maar overal in onze gemeente. Waarschijklijk met het middel Roundup - een middel dat door zijn inhoud (glysofaat) gezondheidsproblemen kan opleveren en negatief uitwerkt op de biodiversiteit. De gemeente heeft ervoor gekozen om hier niet expliciet over te communiceren met de burgers van Renkum. Veel mensen denken dat er niet gespoten wordt in onze gemeente. Landelijk wordt het middel Roundup verboden in 2018. GroenLinks vindt dat er nu al andere manieren zijn om onze groene omgeving mooi te houden, bijvoorbeeld door weer de groene stoeptegel aan te bieden zodat mensen zelf kunnen bepalen hoe hun stoep eruit ziet. Graag ziet GroenLinks dat het voorbeeld van Leiden en Rotterdam wordt gevolgd en dat Renkum zo snel mogelijk gaat stoppen met het gebruik van Roundup. Zie hieronder de vragen aan het college, die wij hierover gesteld hebben.

1. Klopt het dat de pesticide "Roundup" nog steeds wordt gebruikt in en door de gemeente Renkum?

2. Klopt het dat sinds 2011 100% van de verharde areaal in Gemeente Renkum wordt bespoten met Roundup? Als dit niet het geval is, hoeveel procent is het dan? Als dit wel het geval is waarom is er niet eerst een evaluatie uitgevoerd en openbaar gemaakt over de resultaten? Is er een vergelijking met andere bestrijdingsmethoden gemaakt en op basis van welke criteria heeft de beoordeling plaats gevonden?

3. Bent U op de hoogte van de milieu en gezondheids-problemen die Roundup kan veroorzaken? Uit onderzoek blijkt dat bestrijdingsmiddelen die glysofaat bevatten, zoals Roundup, geboorteafwijkingen, hormoonverstorende effecten, dode reptielen en amfibieën en verstoorde bodemsystemen veroorzaakt.

4. Bent U op de hoogte van het onderzoek in drie nederlandse gemeenten waar te lezen is dat verhardingen net zo schoon kunnen worden door ze zonder chemie te bestrijden als wanneer de DOB-methode wordt toegepast. (Zie hier link naar informatie over het onderzoek).

5. Bent U bereid om snel te zoeken naar een alternatief voor Roundup? Een aantal gemeenten in Nederland zoals Rotterdam en Leiden hebben besloten om met RoundUp te stoppen en lopen dus vooruit op het landelijke verbod in 2018. GroenLinks ziet ook graag gemeente Renkum deze stap zetten.

6. Welke andere oplossingen dan pesticiden zijn mogelijk en waarom kiest U hier niet voor?

Er wordt op dit moment niet gecommuniceerd over het gebruik van dit gif-middel en het mogelijke feit dat alle verhardingen in onze gemeente bespoten worden.

7. Bent U met GroenLinks eens dat mensen recht hebben op informatie als er op “hun” stoep gespoten wordt met gif-middelen? Waarom heeft U gekozen voor om hierover niet te communiceren via de gemeentepagina in de lokale media?

8. Wordt er ook gespoten op schoolpleinen, speelplekken, bij sportgebieden en in waterwingebieden? Op welke manier worden de gebruikers hiervan op de hoogte gesteld?

Een aantal jaren geleden kende Gemeente Renkum de groene stoeptegel – inwoners konden aangegeven dat ze zelf de stoep zouden onderhouden en dat de gemeente niet mocht
spuiten. Uiteindelijk stopte men met de stoeptegel omdat Renkum niet meer ging spuiten.

9. Bent U bereid om de interesse te peilen voor het herinvoeren van de groene stoeptegel? Als ja, hoe snel kan dit ingevoerd worden? Als nee, waarom niet en welke andere mogelijkheden kunt U dan inwoners aanbieden om geen gif op hun stoep te krijgen?

WIlt u bezwaar maken tegen het gebruik van Roundup in Renkum, dan kunt u gebruik maken van de brief in de bijlage van dit bericht.