Zaterdag 20 januari hebben ongeveer 80 inwoners geholpen om losgebroken ossen te vangen nabij Wolfheze. Oudjaarsnacht zijn deze ossen van streek geraakt door het vuurwerk. Van inwoners uit Wolfheze horen wij vaker geluiden dat vuurwerk de dieren opschrikt. Charlotte de Roo stelt namens GroenLinks vragen over de mogelijkheid van een vuurwerkvrij gebied.

Wolfheze is omringd door natuurgebied en er leven veel wilde dieren. Rond de zomer 2017 heeft mevrouw Trouwhorst uit Wolfheze in de raad bij het spreekuur gesproken over de wens om een hele straat langs het natuurgebied vuurwerkvrij te verklaren. Het lukt niet om met inwoners zelf tot een afspraak te komen hierover, hoewel er een overgrote meerderheid voor is. Naar verluidt is er slechts één  inwoner die zich hier tegen verzet.

GroenLinks maakt zich al jaren zorgen over vuurwerk en de schade die het oplevert voor zowel mensen, dieren als onze natuur. Wij zien het draagvlak voor vuurwerkvrije gebieden snel groeien en hebben daarom een aantal vragen:
 

  1. Is het toegestaan om in het buitengebied vuurwerk af te steken? Als dit op bepaalde plaatsen wel is toegestaan, dan ontvangen wij graag een overzicht hiervan.

 

  1. Op welke manier wordt er in gemeente Renkum rekening gehouden met dieren in natuurgebieden bij het afsteken van vuurwerk (en bij carbid schieten) niet alleen op 31/12 maar ook bij feesten en evenementen?

 

  1. Is het College bereid Wolfheze vuurwerkvrij te maken, gezien het feit dat Wolfheze midden in een natuurgebied ligt? Als nee dan graag uitleg over waarom niet en welke andere maatregelen het College dan wel voorstelt om zowel mensen als dieren in dit gebied te beschermen. Als ja, dan graag zicht geven op welke termijn dit zou kunnen gebeuren.

 

  1. Is het College bereid een enquête te houden onder de inwoners van Wolfheze om te peilen hoe groot het draagvlak is voor een vuurwerkvrij Wolfheze? Het net gepresenteerde inwonerspanel zou hiervoor ingezet kunnen worden.