De vuurwerkvrije zones en de regels rondom vuurwerk worden voortaan eerder, beter en uitgebreider gecommuniceerd. Deze informatie wordt ook via leaflets verspreid bij vuurwerkverkooppunten. Op de belangrijkste plekken in de dorpen wordt met bordjes aangeduid waar een vuurwerkvrije zone begint. Buurten of straten kunnen ook vrijwillig vuurwerkvrij worden en daarvoor bij de gemeente een bordje aanvragen. Deze afspraken zijn gemaakt in de raadsvergadering van mei.

Communicatie
"De vuurwerkvrije zones waren tot nu toe niet meer dan een papieren tijger," zei fractievoorzitter Eveline Vink. "Het is hoog tijd om die afspraken handen en voeten te geven in de echte wereld." Samen met GemeenteBelangen maakten we hiervoor een motie. Het college krijgt daarin de opdracht half november te beginnen met communiceren over de vuurwerkvrije zones en dit te blijven herhalen tot de jaarwisseling. In 2019 was de plattegrond met de zones pas daags voor de jaarwisseling beschikbaar, wat betekent dat maar weinig inwoners er kennis van hadden kunnen nemen. Voortaan moet dat dus beter. Ook de verwerking van de regels op de plattegrond moet kloppen.

Een tweede opdracht in de motie is om vuurwerkverkopers te vragen bij elke aankoop niet alleen de gebruikelijke veiligheidsbril en lont mee te geven, maar ook een folder met de regels en de kaart met vuurwerkvrije zones. Zo krijgt elke (lokale) vuurwerkkoper direct de juiste informatie.

Bordjes vuurwerkvrije buurt
Ten derde vraagt de motie om aanduidingen in de openbare ruimte. Geen honderden borden per dorp, maar wel op cruciale plaatsen, zoals bij de ingang van een park of bij de kinderboerderij. Dat zorgt ervoor dat inwoners elkaar ook makkelijker kunnen aanspreken op het feit dat ze in een vuurwerkvrije zone zijn. De regels zijn ook beter te handhaven als ze voor iedereen duidelijk zijn.

De motie werd met ruime meerderheid aangenomen. Daarnaast heeft de burgemeester toegezegd dat inwoners die samen afspreken hun straat of buurt vuurwerkvrij te maken, dit ook bij de gemeente kunnen aangeven en een bordje krijgen om op te hangen.

Toekomst: schoon en veilig
GroenLinks vindt dit een stap vooruit. Nog liever hadden we gezien dat de raad gehoor gaf aan de wens om Renkum vuurwerkvrij te maken, zoals 45% van de mensen in de enquete wil. Eveline Vink: " Het betreurt en verbaast ons dat een raad die de mening van haar inwoners zo hoog in het vaandel heeft, hier nog geen gehoor aan wil geven."

In de tussentijd heeft het Rijk besloten knalvuurwerk en pijlen te gaan verbieden. Opnieuw een stapje vooruit. Volgens GroenLinks is het een kwestie van tijd tot deze schadelijke en gevaarlijke traditie plaatsmaakt voor een schone en veilige manier van oudjaar vieren, waar iedereen blij van wordt. Op allerlei plekken ter wereld zijn daar al voorbeelden van. GroenLinks blijft zich inzetten voor een jaarwisseling waar mens, dier en natuur gelukkig van wordt.