De fractie van GroenLinks wil duidelijkheid over de ontwikkelingen op de voormalige gronden van de dorpsboerderij in Oosterbeek. Deze gronden hebben een agrarische bestemming met landschappelijke waarde. Maar recent zijn er werkzaamheden gestart om deze gronden om te vormen tot tuin. Gelukkig zijn de werkzaamheden stilgelegd, omdat er geen vergunning is. Maar die ontwikkelingen passen helemaal niet binnen het geldende bestemmingsplan. Daarom hebben wij vragen gesteld aan het college van B&W over deze zaak. Lees de vragen aan burgemeester en wethouders.

1. De gemeente had bij het vertrek van de dorpsboerderij het recht van eerste koop. Waarom is daar, in dit waardevolle en kwetsbare gebied, geen gebruik van gemaakt? Lensen heeft het vervolgens een deel verkocht. Waren er bij de verkoop aan Lensen niet nog meer voorwaarden gesteld dan alleen recht van eerste koop?

2. Een deel van de gronden, die een agrarische bestemming met landschappelijke waarden hebben, zijn gekocht door Willemsen.  Deze heeft daar recent werkzaamheden laten uitvoeren wat betreft de hoogte en de stobben. Het lijkt erop dat de gronden bij zijn tuin worden getrokken.

3. Na klachten hierover heeft de gemeente deze werkzaamheden stil laten leggen, omdat ze in strijd zijn met het bestemmingsplan en er geen aanlegvergunning is aangevraagd. Op laste van een dwangsom moet de oorspronkelijke situatie op 1 juni 2011 hersteld of moet er een vergunning zijn voor de werkzaamheden, is dat correct?

4. Klopt het dat er geen aanlegvergunning afgegeven kan en zal worden door de gemeente als deze vergunning leidt tot werkzaamheden die in strijd zijn met het geldende bestemmingsplan (het omvormen van deze gronden in tuin)? Voordat een dergelijke aanlegvergunning kan worden afgegeven moet er toch eerst een wijziging worden doorgevoerd in het bestemmingsplan waar de raad akkoord mee zou moeten zijn gegaan?