De Stadsregio maakt een Koersnota, als belangrijke basis om eind dit jaar Verstedelijkingsafspraken per gemeente te kunnen maken en onze gemeente mag over die Koersnota meedenken. Het nieuwe Renkumse college had al een concept-reactie voorbereid, waar we nog op konden schieten. Vaak raak, omdat in de nota en de brief belangrijke Renkumse uitgangspunten nog lang niet zichtbaar genoeg waren: zoals niet extra bouwen bij verwachte krimp en extra investeren in openbaar vervoer, fietsvoorzieningen en tegengaan van sluipverkeer door onze kernen. Pas na flinke aandrang was ons college bereid de brief wat te wijzigen, we mogen hopen dat ze er bij de Stadsregio wel vol voor gaan staan!



Bouwen
De Stadsregio Arnhem Nijmegen stelt in de koersnota voor om te blijven bouwen de komende jaren. De vraag is alleen waar? GroenLinks zet vraagtekens bij het uitgangspunt dat er nog vele tienduizenden woningen extra gebouwd moeten worden in onze regio. Er is namelijk geen sprake van sterke bevolkingsgroei in de regio, alleen de voortgaande gezinsverdunning en verhuizing vanuit de Randstad naar onze regio zou tot een grote behoefte aan woningen kunnen leiden. Volgens onderzoek van de economische dienst van de provincie Gelderland is er geen sprake van overloop van de Randstad naar onze regio, dus dan blijft alleen de gezinsverdunning over.

En zoals de Koersnota zelf aangeeft zet de krimp van de bevolking in. Om dit lokaal tegen te gaan gaat elke gemeente voor jonge gezinnen en starters bouwen, en vissen wij dus in dezelfde vijver (en achter hetzelfde net). GroenLinks vindt het daarom verstandig om de uitgangspunten van de Koersnota qua benodigd aantal woningen drastisch naar beneden bij te stellen. Ons college is dat niet van plan, dus dreigt er voor de Stadsregio verstedelijkingsafspraken waarin we gaan ons openruimte volbouwen voor leegstand.

In de koersnota van de stadsregio wordt gevraagd om een keuze te maken tussen bouwen op de flanken in de regio (Zevenaar, Wijchen) of bouwen in de middengebied Arnhem/Nijmegen (Elst).

Bouwen op de flanken is gebaseerd op de het doortrekken van A15. De komende bezuinigingen op nationaal niveau betekenen waarschijnlijk dat het rijk geen financiële bijdrage zal geven, zeker niet voor de aanleg van een tunnel bij Duiven. Consequentie is dat het doortrekken van de A15 niet of pas veel later zal worden gerealiseerd. Daarom vinden wij het onverstandig om nu in te zetten op het bouwen op de flanken, want die nieuwe wijken worden dan slecht bereikbaar.

Andere fracties in onze raad waren het met GroenLinks eens. Ook zij willen meer stedelijke voorzieningen in het gebied tussen Arnhem en Nijmegen. Dus willen zij ook nadruk op bouwen in het middengebied. Het College heeft dit standpunt uiteindelijk overgenomen en we gaan ervanuit dat dit dan ook in de koersnota wordt vastgelegd!

Openbaar Vervoer en Fietsbrug over de Rijn
Realiseren van de “Oortjes”( de aansluiting van de A50 met de N224) blijft een zeer belangrijk punt in de strijd tegen sluipverkeer door de gemeente. Daar is iedereen het wel over eens.

GroenLinks betoogde dat een nieuwe verbinding tussen de Utrechtseweg en de Amsterdamseweg in Arnhem langs de gevangenis ook een flinke bijdrage zal leveren aan het tegengaan van het sluipverkeer door Oosterbeek. Het vorige college heeft zich hiervoor ingezet. Wij zijn benieuwd of het nieuwe college hier werk van gaat maken!

In ons visie zijn er een paar punten van groot belang voor gemeente Renkum die wij missen in de brief van het college. De doortrekken van de Vallei-lijn staat er wel in, maar wij missen het doortrekken van de busverbinding Ede-Wageningen-Arnhem.

Ook zijn wij van mening dat het station Arnhems Buiten eerder gerealiseerd moet worden dan pas na 2020. De busverbinding en het station Arnhems-Buiten wil ons college niet extra benadrukken door het in de brief op te nemen. Daar zullen we extra druk op uit moeten oefenen, om de inspanningen van deStadsregio niet te laten verslappen. Onze suggestie dat er een fietsbrug moet komen tussen Oosterbeek Laag en Schuytgraaf langs het spoor heeft het college tenminste wel overgenomen!

Prioriteiten stellen in het regionaal Hoogwaardig Openbaar Vervoer is nodig. Binnen afzienbare tijd, als de economie weer aantrekt, zullen er tientallen goederentreinen extra op de lijn Elst-Arnhem dwars door onze gemeente gaan. Dit is niet verenigbaar met meer personentreinen op de lijn Arnhem-Nijmegen. Daarom wilt GL de noordtak van de Betuwelijn opnemen in de koersnota samen met de bevorderen van goederenvervoer op de waterwegen. Het college was niet bereid om deze opmerking op te nemen in hun brief! Hier zullen we op moeten blijven hameren samen met andere GroenLinks fracties in de regio en de provincie.

Kortom: een Koersnota en een reactie erop waar wat ons betreft nog een aantal essentiele onderdelen in ontbreken. De GroenLinks fractie blijft de opstelling van ons College en de ontwikkelingen in de Stadsregio Arnhem-Nijmegen op de voet volgen.

 

Wil je de brief van de burgemeester en de wethouders zelf lezen, klik dan op de 'download' onder dit artikel (BS).