In januari 2013 heeft de gemeenteraad zich kort gebogen over de woonvisie. Burgemeester en wethouders hebben middels een startnotitie aangekondigd dat ze de huidige visie – die loopt tot 2014, willen actualiseren.

In de commissievergadering heeft GroenLinks gepleit om die actualisatie diepgravender aan te pakken dan gepland. Uitgangspunt voor ons is daarbij de vraag of de vier pijlers uit de huidige woonvisie nog wel actueel zijn.
GroenLinks vindt dat zich in de afgelopen jaren zoveel ontwikkelingen voorgedaan hebben, dat die een aanscherping en verandering verantwoorden.

Allereerst bij de herstructurering van de bestaande voorraad: de bestaande afspraak in de Stadsregio Arnhem Nijmegen is dat er net zoveel dure als goedkope woningen moeten worden gebouwd (50-50 regel). Wij zijn de enige partij die die regel de afgelopen jaren is blijven verdedigen - het kan namelijk niet zo zijn dat er in onze gemeente voor al die keihard werkende, maar weinig verdienende inwoners, steeds minder een betaalbaar dak boven hun hoofd beschikbaar is.
Wie echter goed naar ons geluisterd heeft zal gemerkt hebben dat ook wij wat genuanceerder over de 50-50-regel zijn gaan nadenken. Maar wij willen absoluut dat er in de gemeente Renkum 3000 goedkope sociale huur- en koopwoningen moeten blijven. En dat er zo geherstructureerd wordt dat dat aantal beschikbaar blijft, of eigenlijk weer beschikbaar komt.

Ook jongerenhuisvesting verdient onze aadacht. Als er niets verandert in ons denken blijft dit een 'zorgenkindje'. Om dat met één vraag te illustreren; heb jij de laatste jaren wel eens een makelaar of woningbouwcorporatie horen zeggen dat er behoefte is aan jongerenhuisvesting? Tegelijkertijd hoor je van jongeren wel degelijk dat zij moeilijk passende woonruimte kunnen vinden in de gemeente Renkum.
Wij willen die woningbehoefte onderzocht zien, en de resultaten omgezet in ambities om te herstructuren in de huidige types en aantallen woonruimten.

Daarnaast moet er meer aandacht komen voor combinaties van wonen en werken en de mogelijkheden om (grote) woningen te kunnen splitsen.

Over de tweede pijler: Duurzaam & levensloopgeschikt, wij vatten het samen onder één woord: toekomstbestendig.
Toekomstbestendig met betrekking tot
beheersing van kosten van gas, water en electra. Het kan echt niet zo zijn, dat door voorzichtig beleid van deze gemeente, er een groep hard werkende inwoners ontstaat die leidt aan 'energie-armoede' – de energiekosten slurpen een steeds groter deel van het huishoudbudget op.

In de nieuwe woonvisie moet rekening gehouden met zoiets simpels als de halvering van de prijs van zonnepanelen in de laatste jaren en met de innovaties op het gebied van warmte-terugwinning en woningisolatie.

Ten derde: Wonen met zorg.
Op dit terrein zijn al aanzetten gedaan – denk bijvoorbeeld aan het woonzorggebied in O
osterbeek-West. Maar dit is nog lang niet in de hele gemeente uitgerold. We zijn er nog lange niet.
Ook moet je het begrip 'zorg' in een betere context zien; je moet toch ook een beetje leuk in je buurt kunnen blijven wonen - denk aan winkels in de buurt, een plek ommet vrienden en vriendinnen een kop koffie te kunnen drinken. Of denk eens aan een hangplek voor ouderen en jongeren samen.

Ook hebben wij gepleit voor één nieuwe pijler onder de woonvisie die wij grondprijsmanagement - in deze tijden van crisis hebben genoemd.
Het is het bekende riedeltje: de woningmarkt zit op slot, vele gemeenten blijven zitten met bouwgrond. En vervolgens blijven we elkaar schouderophalend aankijken.Gaan we nog jaren wachten tot de grondprijzen weer op het niveau van 2007 zijn? Dat zal nog minstens vijf jaar duren. Tien jaar is waarschijnlijker.
Maar al die tijd gaan we als belastingbetalers wel rente over de leningen voor die grondaankopen blijven betalen.
En niet alleen de gemeente betaalt die rente, ook die projectontwikkelaars die zo eerlijk zijn om te zeggen dat ze er alleen maar zijn 'om er aan te verdienen'. Maar als je er alleen maar aan wil verdienen, dan kan er ook een tijd komen dat je er minder aan verdient. En die tijd is nu gekomen.

Laten we gewoon eerlijk tegen elkaar zijn; 5 jaar lang 3% rente betalen, kan je ook inzetten door nu de grondprijs 15% lager aan te bieden en nu te verkopen. En door de samenwerkingsovereenkomsten met de bouwers open te breken en gronden tegen een lagere prijs aan te bieden.
Maar dan wel met de eis dat de ontwikkelaar of bouwer ook 15% van zijn deel af doet. En dat het voordeel volledig ten goede komt aan nieuwe huurders en kopers.

Laten wij één concreet rekenvoorbeeld geven - nog even terug naar die afspraken met de stadsregio: een sociale koopwoning mag nu maximaal 173.000 euro kosten.Trek je er 15% van af, dan wordt het 147.000 euro - vrij op naam.
Iedereen met een jaarinkomen van 42.000 euro kan die kopen.

Over de GroenLinks slogan 'zin in de toekomst' wordt wel eens smalend gedaan. Maar hier heb je een voorbeeld van wat zo'n slogan in de praktijk betekent!