Deze week is er voor het eerst in Renkum gesproken over een flinke bezuiniging op het hele voorzieningen pakket van de WMO. Vanaf 2012 moet er bijna 650.000 per jaar bezuinigd worden, zo heeft het college berekend. Over de manier waarop dat nu in gang wordt gezet maakt GroenLinks zich zorgen.
Er is ook nog veel onduidelijk over het voorstel en ook dat baart zorgen. Een paar voorbeelden:
Het lijkt erop dat we een eigen koers gaan varen terwijl samen doen met regiogemeenten veel zorgvuldiger zou zijn en meer voordelen biedt.
De indicatie-besluiten voor huishoudelijke hulp van de afgelopen tijd hebben een een kortere looptijd dan die daarvoor steeds werden afgegeven vanwege de verwachte beleidswijziging per 1 januari, terwijl de raad daar niets van wist.
De voorgestelde besluiten kunnen veel consequenties voor de betrokken inwoners hebben en onduidelijk is wat er nog allemaal moet gebeuren om hen goed te informeren en gelegenheid te geven hun zegje te doen.
De maatregelen gaan over de huishoudelijke hulp en voorzieningen. Duidelijk is dat op de andere wmo-terreinen, de awbz-overgang naar de gemeente en de wwb en het minima-beleid ook nog dergelijk zware voorstellen gaan komen. Dat betreft heel vaak dezelfde mensen en onduidelijk is wat de effecten voor de direct betrokkenen zijn en ook of de gemeente dat weer wil opvangen.
Als we al op 25 mei hier definitieve keuzes over willen maken wil GroenLinks dat alles helder op tafel ligt en daarom hebben we na de commissievergadering nog een aantal vragen naar het college gesteld.
vragen GroenLinks: Visie-notitie WMO-beleid en Keuzenotitie bezuiniging WMO
Voor de raadsvergadering van 25 mei staan twee voorstellen op de agenda voor de bezuiniging WMO: de visienotitie en de keuzenotitie. De bespreking in de commissie Inwoners van 9 mei leverde meer vragen dan antwoorden op. Daarom stelt GroenLinks nog een aantal schriftelijke vragen. We willen niet dat er in de raadsvergadering over zo’n belangrijk onderwerp, dat zoveel mensen direct kan raken, misverstanden blijken te bestaan. En al helemaal niet over de keuzes die we als raad gaan maken. Graag ontvangen we de antwoorden dan ook voor de raadsvergadering.
Eerst over het voorstel visienotitie:
1) In de visienotitie wordt aangegeven dat scenario 3 de keuze is. Wordt dat scenario straks ook gehanteerd voor alle andere prestatievelden van de WMO (dus in het 4-jarig beleidskader), die nu noch in de visienotitie, noch in de keuzenotitie verder aan bod zijn gekomen?
2) Het blijft onduidelijk; is de visienotitie nu (a) een ‘onderlegger’ voor de te maken keuzes bij de bezuinigingen of is het (b) een soort inhoudelijke diskussienotitie voor de te maken van een startnotitie voor het nieuw 4-jarig wmo-beleidskader? Als het (a) is, waarom is het dan geen onderdeel van het voorstel keuzenotitie? Als het (b) is, krijgen we dan voortaan voor alle startnotities voor nieuwe beleidsnota’s ook een visienotitie?
3) Kunnen we een compleet en geactualiseerd tabelletje krijgen uit de visienotitie, pagina 14, waarin ook de startnotitie voor het 4-jarig WMO-beleidskader voor de juni-raadscyclus staat en ook de stappen van inspraak/ burgerparticipatie/ WMO-adviesraad die tot eind 2011 nog gaan gebeuren tot de vaststelling van het 4-jarig beleidskader?
Dan over het voorstel keuzenotitie:
4) Wordt in de voorstellen rekening gehouden met het indexatie-percentage huishoudelijke hulp, zoals dat bij het bestuursakkoord gaat gelden: 2,38% in plaats van 1,5%? Zo nee, wat zou dan het noodzakelijk te bezuinigen bedrag zijn? Wat maakt het nu bekend geworden redelijk positieve gemeentelijke accres (tov december, toen was het negatief) uit voor het te bezuinigen bedrag?
5) Blijkbaar lopen wij voor andere gemeenten uit. Het wel meedoen met de regio-gemeenten (zie het alternatieve voorstel) biedt veel voordelen. Wat is volgens het college de doorslaggevende reden voor onze gemeente om wel voorop te willen lopen?
6) Het college geeft bij indicatiebesluiten HH nu met name besluiten af tot de datum waarop verwacht wordt dat het beleid wordt gewijzigd (1 januari 2012). Waar (Verordening of Besluit) is hier de grondslag voor te vinden? Staat dit evt. in een nieuw besluit 2011 (we kunnen alleen een besluit 2010 vinden). Of wordt dit toegelicht in de nog te verwachten evaluatienota over de WMO-uitvoering 2010. Sinds wanneer gebeurt dit? Hoeveel en wat voor (her)indicaties betreft dit inmiddels, gaat dit alleen om HH of ook om andere voorzieningen en betreft dit zowel de hulp in natura als de PGB’s? Hebt u hierover met de wmo-adviesraad overlegd?
7) Graag een tijdstabelletje met de stappen en acties die gezet moeten worden in besluitvorming college en raad en voorlichting, inspraak, adviezen wmo-adviesraad om vanaf een eventueel raadsbesluit op 25 mei, zonder juridische risico’s en iedereen goed voorgelicht het beleid voortvloeiend uit de voorgestelde keuzes op 1 januari aanstaande te kunnen invoeren.