GroenLinks vraagt het college te onderzoeken of er mogelijkheden zijn minima die problemen hebben met dierenartskosten te ondersteunen. Gemeente Arnhem nam onlangs het besluit hiertoe. Commissielid Liselot Jansen stelde hierover enkele vragen aan het college.
 

Gemeente Arnhem heeft besloten samen met 4 dierenartspraktijken een financiële bijdrage willen leveren aan de kosten voor het bezoek aan een dierenarts voor mensen die leven op of onder de armoedegrens.
 

Wetenschappelijk is aangetoond dat het hebben van huisdieren het levensgeluk, gezondheid en een sociaal maatschappelijk welzijn bevordert. Een financiële bijdrage kan preventief werken en derhalve veel leed en kosten besparen.

De drempel om een dierenarts te bezoeken ligt bij mensen met een kleine beurs vaak hoger vanwege de kosten die dit met zich mee brengt. Als gevolg hiervan krijgen dieren minder preventieve behandelingen en komen ze bij ziekte gemiddeld later onder behandeling. Dit leidt tot kwalen en behandelingen die voorkomen hadden kunnen worden. Als gevolg hiervan komen dierenartsen regelmatig onnodig lijden en verwaarlozing tegen, blijkt uit onderzoek.

Commissielid Liselot Jansen stelt namens GroenLinks het college de volgende vragen:

1 Heeft het college kennisgenomen van het feit dat de gemeente Arnhem dit initiatief genomen heeft en hoe staat u hier tegenover?
 

2 Heeft u kennis van hoe dierenartsen in onze gemeente tegen deze problematiek aankijken, en zo niet, bent u bereid te informeren bij dierenartsen in onze gemeente hoe vaak zij verwaarlozing en onnodig lijden tegenkomen in hun praktijk vanwege financiële problemen?
 

3 Bent u bereid te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om minima die met deze problematiek te maken hebben te ondersteunen met bijvoorbeeld een tegemoetkoming in de dierenartskosten op vertoon van de Gelrepas te geven, een structurele korting op een zorgplan of verzekering of anderszins een bijdrage te leveren waarmee welzijn van zowel mens als dier bevorderd wordt?