We willen de ‘culturen’ en ‘systemen’ bestrijden die het voor capabele, goedbedoelende ambtenaren onmogelijk maken om mensen snel en eerlijk van dienst te zijn. We willen dat de overheid een betrouwbare en waardevolle partner is voor inwoners die initiatief nemen om onze gemeente beter en mooier te maken.
Als partij zoeken we de samenwerking op: met andere partijen, inwoners, en groepen uit de samenleving. We doen dat op een open en constructieve manier. Ook willen we onze lokale democratie verdiepen, zodat inwoners actief betrokken kunnen zijn bij besluiten die hen aangaan.
- GroenLinks wil open politiek bedrijven in een constructieve samenwerking met anderen, op basis van betrouwbaarheid. In de samenwerking zoeken we steeds naar raakvlakken en werken we aan gezamenlijke doelen, met respect voor elkaars positie.
- We zien goede ideeën en bedoelingen te vaak stranden omdat ze niet passen binnen het systeem van de overheid. GroenLinks accepteert dit niet. Waar initiatieven – of erger, mensen – verzanden in het systeem, vinden ze in GroenLinks een bondgenoot om dit aan de kaak te stellen en er een oplossing voor af te dwingen. Wat GroenLinks betreft maken we Renkum tot een voorbeeldgemeente, die pal staat voor rechtvaardige oplossingen en waar ‘de menselijke maat’ echt betekenis heeft.
- GroenLinks wil dat de gemeente inventariseert of er bestaande afspraken of vergunningen zijn die rechtvaardige oplossingen en de menselijke maat in de weg zitten. Dergelijke afspraken of vergunningen moeten in overleg worden herzien, zodat ze eerlijke uitkomsten bevorderen in plaats van verhinderen.
- De gemeente Renkum stelt een lokaal burgerberaad in, bestaande uit een door loting aangewezen groep van minstens 50 inwoners. Het onderwerp voor het burgerberaad wordt in samenspraak met inwoners bepaald. Vervolgens gaat het burgerberaad in een onafhankelijk begeleid proces voorstellen uitwerken rond dit onderwerp. De gemeenteraad en het college committeren zich om samen met inwoners en maatschappelijke partners zo veel mogelijk van deze voorstellen te realiseren.
- De gemeente werkt samen met bestaande en nieuwe wijkinitiatieven om verbeteringen in buurten mogelijk te maken. Hierin stelt de gemeente zich faciliterend en coördinerend op. Er worden duidelijke afspraken gemaakt over begrotingen, bevoegdheden en inclusie.
- GroenLinks wil dat de gemeente het ‘Right to challenge’, het recht van inwoners om een plan voor andere invulling van gemeentelijke diensten in te dienen en uit te voeren, actief uitdraagt.
- Er komt een gemeentelijke ombudspersoon. Wij gebruiken de vuistregels van de Nationale Ombudsman als leidraad voor het handelen van de gemeente in relatie met haar inwoners.
- De gemeente Renkum verzorgt een wekelijkse elektronische nieuwsbrief waarop inwoners zich kunnen abonneren. College en ambtenaren informeren inwoners via de nieuwsbrief in begrijpelijke taal over besluiten en plannen. De gemeente zorgt dat het makkelijk is voor lezers om te reageren op de inhoud van de nieuwsbrief, zodat inwoners tijdig kunnen inspringen op zaken die hen aangaan.
- We willen dat de gemeente meer ruimte krijgt om de waarde(stijging) van grond en onroerend goed eerlijk te belasten, zodat we lokaal de verschillen tussen arm en rijk beter kunnen verzachten. We gaan onderzoeken hoe dit kan werken. Daarbij kijken we ook naar het inbouwen van verdere financiële prikkels om duurzame keuzen te belonen.
- De vraag of Renkum een zelfstandige gemeente kan of moet blijven hangt al lange tijd boven de markt. Wat GroenLinks betreft hangt het antwoord af van hoe inwoners het best kunnen worden bediend en hoe we gemeentelijke voorzieningen kwalitatief goed en toegankelijk houden. Een volksraadpleging zou in het geval van een voorgestelde gemeentelijke herindeling toepasselijk zijn.