Daarom maakt GroenLinks zich sterk voor het basisinkomen. Een basisinkomen biedt bestaanszekerheid en geeft mensen de kans om zich op hun eigen manier te ontplooien. We willen in onze gemeente zo snel mogelijk een experiment om dit middel in te zetten.
Daarnaast vindt GroenLinks dat er in alle dorpen en buurten goede voorzieningen horen te zijn, inclusief plekken om te spelen en om elkaar te ontmoeten. Zo kunnen mensen van alle leeftijden zich er thuis voelen. Ook voor vluchtelingen en asielzoekers moet onze gemeente een plaats zijn waar ze zich welkom en uiteindelijk thuis voelen.
- Wij vinden dat de ongelijkheid moet afnemen en dat met name kinderen die in armoede opgroeien extra rechten hebben, zoals op gratis dagelijkse huiswerkbegeleiding.
- Wij vinden dat een basisinkomen het instrument is voor bestaanszekerheid, rust en ontplooiing en daarom willen we een experiment starten.
- Wij willen een armoedebeleid dat vanuit vertrouwen (i.p.v. wantrouwen) werkt met inwoners die in armoede leven, aan een fijnere toekomst. Om de armoedeval tegen te gaan verruimen we de doelgroep van het armoedebeleid tot 140% van het bijstandsniveau.
- Renkum behoudt – totdat het basisinkomen is ingevoerd - haar sociaal ingegeven bijstand, waarin bijstandsgerechtigden tot €220 per maand mogen bijverdienen en per jaar €1200 aan giften mogen ontvangen zonder dat dit gevolgen heeft voor hun bijstandsuitkering.
- Ten behoeve van een vroegtijdige signalering van financiële problemen overlegt de gemeente structureel met nutsbedrijven, zorgverzekeringen en woningcorporatie, zodat inwoners die dat nodig hebben op tijd hulp krijgen.
- Renkum heeft een laagdrempelige toegang tot Gelrepas, schulddienstverlening, bibliotheek en investeert in onderwijs en volwasseneducatie.
- Wij vinden dat er in ieder dorp een ‘ontmoetingsplek’ (bijvoorbeeld een dorpshuis) moet zijn: een vrij toegankelijke, uitnodigende plek om elkaar te ontmoeten, waar naast cultuur ook welzijn, zorg en educatie samen optrekken (gemeente, bibliotheek, en particuliere partijen). De rol van de gemeente is verbinding te maken tussen de organisaties die in het dorp actief zijn.
- Renkum ondersteunt nieuwe initiatieven in de kunst, cultuur, sport en spel als ze verbindend werken en inclusief zijn. Als ‘kunstenaarsgemeente’ streven we bovenal naar zo veel mogelijk diverse en toegankelijke culturele activiteiten in de gemeente.
- Er moet een subsidiebeleid voor cultuur, sport en spel komen, om op een eerlijke en passende manier alle verenigingen in staat te stellen om hun leden te bedienen.
- GroenLinks wil dat de gemeente Renkum een veilige en gastvrije plaats is voor mensen die als vluchteling of asielzoeker naar Nederland zijn gekomen. We zorgen voor de juiste ondersteuning en begeleiding, zodat ze snel hun weg kunnen vinden in hun nieuwe thuisland.
- De gemeente Renkum maakt al haar jeugd- en jongerenbeleid in samenspraak met jonge inwoners. Naast de bestaande jongerenraad willen we meer mogelijkheden creëren waarbij jonge inwoners met elkaar in dialoog gaan om zelf vorm te geven aan voorzieningen waaraan zij behoefte hebben. De gemeente faciliteert dit als een gelijkwaardige partner.
- Er moeten genoeg inclusieve plekken en activiteiten zijn waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en hun talenten ontdekken en ontwikkelen.
- De gemeente Renkum maakt werk van het naleven van het VN-verdrag Handicap, door te zorgen dat beleid en voorzieningen geen onderscheid maken tussen mensen met of zonder handicap, ook niet indirect.
- De verbetering van de toegankelijkheid van de openbare ruimte wordt met actieplannen gerealiseerd, waarbij de doelgroepen (zoals mensen met autisme, doven en slechthorenden, blinden en slechtzienden, rolstoelers en ouderen) worden betrokken.
- Wij vinden dat alle inwoners zich thuis moeten kunnen voelen in de gemeente Renkum, ongeacht geaardheid of identiteit. De gemeente moet zich stimulerend opstellen naar burgerinitiatieven die acceptatie en begrip van LHBTIQ+ mensen bevorderen en moet zelf een voortrekkende rol hierin innemen.